Cei trei energeticieni de la termocentrala Mintia, aflaţi de mai multe zile în greva foamei, au încetat această formă extremă de protest, în urma discuţiilor purtate cu prefectul judeţului Hunedoara, Vasilică Potecă, la sediul unităţii producătoare de energie, a informat marţi Instituţia Prefectului.

Întâlnirea cu prefectul judeţului a avut loc luni după-amiază, iar sindicaliştii, între care s-au numărat şi reprezentanţi ai Cartel Alfa, au prezentat prefectului solicitările lor legate de plata restanţelor la unele drepturi salariale şi au cerut ca, prin planul de reorganizare al unităţii, termocentrala Mintia să-şi poată continua activitatea, se arată într-un comunicat al Prefecturii.

Prefectul le-a transmis celor prezenţi că situaţia de la termocentrală este foarte importantă pentru autorităţi, iar pentru rezolvarea problemelor vor continua discuţiile atât la nivel local, cât şi la nivel central.

„Pentru mine, ca reprezentant al Guvernului, problemele oamenilor sunt deosebit de importante, iar energeticienilor care s-au aflat în greva foamei le mulţumesc pentru că au înţeles că doar prin dialog şi măsuri concrete problemele actuale pot fi rezolvate”, a declarat prefectul judeţului Hunedoara.

În paralel, administraţia Complexului Energetic Hunedoara (CEH) anunţat că, în maxim 10 zile, vor fi acordate restanţele la tichetele de masă, solicitate de energeticieni, conform prevederilor Contractului Colectiv de Muncă.

Pentru a fi rezolvată şi problema reluării furnizării apei calde în Deva, un prim pas va fi făcut marţi, când prefectul Vasilică Potecă se va întâlni cu primarul municipiului Deva, Florin Oancea, pentru a găsi soluţiile necesare, în contextul în care Primăria Deva se află la zi cu plata subvenţiilor la energia termică.

Termocentrala Mintia a fost oprită în urmă cu nouă zile deoarece nu mai avea cărbune în depozite, după care luni, 7 septembrie, angajaţii unităţii au declanşat un conflict spontan.

Salariaţii solicită plata unor drepturi băneşti neachitate de şase luni, între care se numără tichetele de masă, deconturile de navetă şi ajutoarele de căldură. Valoarea cumulată a acestora este cuprinsă între 3.500 şi 5.500 de lei pentru un angajat.

Termocentrala Mintia numără circa 700 de angajaţi şi face parte din CEH, societate aflată în insolvenţă, alături de minele de cărbune Lupeni, Lonea, Livezeni, Vulcan şi termocentrala Paroşeni.

Sursa: Realitatea de Hunedoara

Articolul precedentRestaurantele din 24 de localități hunedorene rămân închise în interior
Articolul următorBilanț coronavirus 15 septembrie: 1.111 cazuri noi, 51 de decese și 460 de persoane internate la ATI