Elevii pasionaţi de ştiinţele Pământului, de la şcolile primare şi gimnaziale, aflate pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului, pot deveni geo-exploratori, în cadrul unui nou proiect educativ.
Intitulat ”GeoExploratorii în căutarea comorilor din Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului”, proiectul figurează în Calendarul Activităților Educative Județene al Inspectoratului Școlar Județean (IŞJ) Hunedoara şi se desfășoară în cadrul Rețelei EduGeoparc.
Proiectul a fost inițiat de Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, Geoparc Internațional UNESCO administrat de Universitatea din București, în parteneriat cu Școala Gimnazială Sîntămăria Orlea.
„Acest proiect propune cinci teme: ”Timpul nostru, timpul geologic”, ”Roci, fosile, dinozauri”, ”Vulcani și vulcanism”, ”Oameni, tradiții, meșteșuguri” și ”Oaspeți în casa Naturii”. Școlile sunt invitate ca, pe baza acestor teme, să realizeze materiale educaționale interdisciplinare care să poată fi utilizate ulterior în procesul de predare. Pentru derularea proiectului, în fiecare școală participantă trebuie să funcționeze sau să se înființeze cluburi GeoExploratorii care să cuprindă unul sau mai multe grupuri de circa 15 elevi interesați de științele naturii și de descoperirea valorilor naturale și culturale ale Geoparcului”, explică reprezentanţii Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului.
Sub îndrumarea profesorilor și cu sprijinul Geoparcului, membrii cluburilor vor trebui să realizeze kituri educaționale ce pot cuprinde activități, jocuri, postere, pliante, planșe, colecții de eșantioane pentru observații etc, care să îi ajute, pe ei și pe colegii lor, să înțeleagă mai bine relația dintre Om și Pământ, în comunitatea în care trăiesc. Proiectul mai propune ca în fiecare școală participantă să fie amenajat un GeoPunct – spațiu ce urmărește promovarea atât a temelor abordate în context local cât și a activității GeoExploratorilor în rândul tuturor elevilor, cadrelor didactice și vizitatorilor școlii.
Rezultatele finale ale proiectului vor fi prezentate în cadrul unui simpozion care se va desfășura în perioada evenimentului internațional ”Săptămâna Geologiei” ce va avea loc în luna octombrie a acestui an. De asemenea, GeoExploratorii vor avea posibilitatea să își prezinte și să își testeze activitățile în cadrul celorlalte evenimente ale Geoparcului (Săptămâna Europeană a Geoparcurilor și Zilele Geoparcului, Festivalul Dinozaurilor și Ziua Vulcanilor). Profesorii care vor desfășura activitățile din cadrul proiectului vor fi recompensați cu adeverințe emise de Geoparc și Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara.
Proiectul ”GeoExploratorii în căutarea comorilor din Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului”a fost pilotat, anul trecut, în 9 școli de pe teritoriul Geoparcului. La proiectul pilot din 2018 au luat parte 175 de elevi și 22 de profesori. Au fost desfășurate peste 50 de activități (în școli și la punctele de vizitare ale Geoparcului) și au rezultat 20 de materiale (prezentări, jocuri, machete etc). Tot în cadrul proiectului, școlile gimnaziale din Sântămăria Orlea, Bretea Română și Densuș au amenajat în clădirea școlii câte un GeoPunct de promovare a științelor Pământului. GeoPunctele le-au fost prezentate evaluatorilor UNESCO în cadrul vizitei periodice de evaluare a Geoparcului, desfășurată în vara anului trecut.