Protest, astăzi, în municipiul Brad, din cauza problemei deşeurilor. Nemulţumiţi de activitatea noului operator de salubritate şi de tarifele prea mari, impuse de acesta, oamenii sunt decişi să îşi arate indignarea în stradă.

Mai mulţi cetăţeni au anunţat că vor protesta, în această după-amiază, în centrul municipiului Brad. Acţiunea va avea loc între orele 16:00 şi 18:00, în zona din faţa Monumentului Latinităţii (lângă Lupoaică).

 „Vom manifesta împotriva „gunoaielor”!”, spun cetăţenii. Ei sunt supăraţi față de modul în care administrația locală și cea județeană au luat, spun aceştia, în locul lor decizia schimbării operatorului de salubritate și, implicit, a prețului, fără a-i consulta. „Când administrația locală, cea județeană sau națională nu îți apără interesele și decid unilateral pentru tine, dar în defavoarea ta, este momentul să iei atitudine. Când autoritățile statului îți bagă mâna în buzunar, pentru a alimenta interese ale unor societăți private, este momentul să te revolți. Când libertatea de a decide pentru buna administrare a orașului tău îți este furată, este timpul să ieși în stradă”, spun iniţiatorii acţiunii de protest.
Organizatorii spun că manifestaţia este perfect legală, având toate avizele autorităților în cauză, respectiv Primărie, Poliție şi Jandarmerie.

Termen de conformare, până luni

Problema deşeurilor din zona Brad a fost dezbătută şi la mijlocul acestei săptămâni, la Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara. Noul operator de salubritate, acuzat că şi-a îndeplinit, în mod defectuos, până acum obligaţiile, a fost somat să se mobilizeze şi să asigure, fără întârziere, serviciile de gestionare a deşeurilor menajere.

Localnicii sunt total nemulţumiţi de modul cum îşi desfăşoară activitatea noul operator de salubritate. Ei acuză că deşeurile nu sunt ridicate la timp şi sunt lăsaţi cu gunoiul la poartă. În plus, oamenii reclamă faptul că trebuie să plătească un tarif mai mare cu aproximativ 43 la sută pe persoană faţă de preţul perceput de vechiul operator. Cetăţenii arată cu degetul şi înspre administraţia publică locală că acceptă situaţia dată.

În replică, primarul municipiului Brad, Florin Cazacu, afirmă că municipalitatea nu are nicio vină în toată această poveste şi că activitatea de gestionarea a deșeurilor menajere în toată zona Brad a fost preluată de noul operator desemnat prin licitație publică de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitara (ADI)-Deșeuri, județul Hunedoara. Edilul şef susţine că o mare parte din problemele sesizate sunt, în acest moment, depășite, dar că noul operator trebuie monitorizat cu exigenţă. Acesta a propus şi aplicarea unei amenzi, din partea celor îndreptățiți, pentru nerespectarea contractul de salubrizare asumat.

Noul operator de salubritate a primit termen de conformare până luni, 5 noiembrie, când va avea loc o nouă întâlnire pe această temă la sediul Primăriei Brad.

 

Articolul precedentVidanjă nouă, cumpărată de operatorul de apă şi canal din Orăştie
Articolul următorUnitate de învățământ cotată cu calificativul EXCELENT