Autoritățile locale din Hunedoara își doresc să schimbe înfățișarea centrului istoric al municipiului printr-un proiect a cărui valoare se ridică la 1,7 milioane de euro.

Este vorba despre unul dintre ele 22 de proiecte depuse de administrația publică locală din municipiul Hunedoara la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP). Acesta prevede revitalizarea centrului vechi al municipiului, prin reabilitarea, modernizarea și dotarea Muzeului Fierului și a Parcului Libertății.

“Acest proiect are o valoare totală de 7.916.744 de lei (1.696.849 euro), iar 2 la sută din sumă reprezintă contribuția beneficiarului. Aceasta înseamnă că Unitatea Administrativ-Teritorială Municipiul Hunedoara va contribui cu 158.344 de lei, restul sumei provenind de la MDRAP”, precizează reprezentanții Primăriei Hunedoara.

Furnal în miniatură, reconstruit în curtea interioară a Muzeului Fierului

Prin acest proiect se dorește reabilitarea și modernizarea Muzeului Fierului din localitate. Amplasamentul construcției se află în apropierea zonei de protecție a Ansamblului Urban Piața Libertății din municipiul Hunedoara (Piața Libertății, nr. 24) și datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Construcția are o suprafață totală de 1.696 de metri pătrați, din care suprafață construită totală 288 mp. Toată această suprafață va fi reabilitată.

Muzeul Fierului din Hunedoara: astăzi & în viitorul apropiat

Autoritățile locale spun că, se vor efectua lucrări de intervenții pentru corpurile C1-C2, iar corpurile C3-C6 se vor demola, întrucât sunt degradate intens și nu reprezintă o valoare arthitectural-istorică, acestea fiind anexe. „Construcția ce urmează a fi reabilitată nu se află în lista de monumente istorice”, subliniază cei de la Primăria Hunedoara.

În curtea interioară va exista un spațiu expozițional semi îngropat cu reconstrucția unui furnal în miniatură, ce face referire la istoricul fierului din zona Hunedoarei. Numele german al localității este Eisenmarkt, în traducere: Târgul Fierului.

Parcul Libertății, schimbat total

În ceea ce privește Parcul Libertății, parte din centrul vechi al municipiului Hunedoara, delimitat de canalul Cerna și Piața Libertății, starea actuală a spațiului verde este necorespunzătoare pentru desfășurarea unor activități zilnice de petrecere a timpului liber de către cetățenii orașului sau turiștii care vizitează această zonă, mai spun autoritățile locale.

Foto: Primăria Hunedoara – Imagine din cadrul proiectului aflat în precontractare la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice

Acolo, se intenționează, printre altele, modificarea aleilor și a acceselor pietonale în parc, transformarea parțială a parcului într-un spațiu destinat manifestărilor culturale și folosirea acestei zone pentru târguri, amplasarea unei fântâni arteziene sub forma unui joc de apă de la nivelul planului de călcare, punerea în evidență a monumentului, construirea unei zone de scenă în aer liber în proximitatea acestuia, precum și realizarea de alei largi care să creeze trasee coerente și să pună în evidență edificiile orașului – axa cu capătul de perspectivă către Castelul Corvinilor și înlocuirea mobilierului urban. În plus, Parcul Libertății va fi dotat cu două cișmele stradale din beton armat, 32 de bănci, două standuri pentru biciclete, 40 de fotolii urbane, opt bănci circulare lângă copaci, panouri informative.

Acest proiect își propune să contribuie la creșterea suprafețelor de spații verzi amenajate la standarde înalte, să creeze o imagine unitară de compoziție a întregului parc prin crearea de noi puncte de interes și marcarea celor existente. Astfel se marchează puncte importante, precum: Castelul Corvinilor, monumentul, râul Cerna, clădirile istorice ce bordează parcul, Muzeul Fierului etc. De asemenea, va fi construit un pod pietonal peste râul Cerna, care leagă parcul și zona centrală de Muzeul Fierului. Reabilitarea celor două obiective în paralel (Muzeul Fierului – obiectiv tip A și Parcul Libertății – obiectiv tip B) și crearea unei legături între cele două obiective va adăuga un plus de valoare întregului ansamblu istoric, transformând astfel zona centrală într-una deosebit de atractivă din punct de vedere turistic”, au mai adăugat reprezentanții Primăriei Hunedoara.

Articolul precedentUn parlamentar bucureștean, îngrijorat de soarta minerilor din Valea Jiului
Articolul următorUn nou ordin de protecție emis împotriva unui hunedorean