145 de ani se împlinesc anul acesta de când din subteranul minei Lonea a fost scos, la lumină, primul bulgăre de cărbune. Paradoxal, anul acesta, teoretic, peste câteva zile, unitatea minieră își va înceta activitatea. Sindicaliștii de la Complexul Energetic Hunedoara, administrația societății energetice, dar și Ministerul Energiei încearcă să convingă Comisia Europeană să mai mențină funcționarea cu producție a unității miniere cel puțin doi ani de zile.

“Zilele acestea se împlinesc 145 de ani de când primul bulgăre de huilă a fost scos la suprafață din subteranul exploatării miniere Lonea. Huila de la Lonea a fost și va rămâne peste timp cea mai bună din punct de vedere energetic, chiar și acum când soarta unității este pecetluită. Pentru a marca cei 145 de ani de activitate alături de ortaci și oficiali din CEH, a fost dezvelită o plachetă de marmură ce va dăinui în timp pe clădirea minei”, spune Vasile Păduraru, lider de sindicat la EM Lonea.

Mina Lonea este inclusă în programul de închidere, agreat de Comisia Europeană. Teoretic, la data de 31 decembrie 2018 ar trebui ca activitatea de producție să înceteze la această unitate minieră.

 

Articolul precedentDrumeții de Crăciun cu un cal putere
Articolul următorZile “de foc” pentru salvamontiști. Solicitați să intervină în mai multe situații de urgență