Profesorii, elevii, dar și părinții de la Colegiul Național Mihai Eminescu din Petroșani vor intra în grevă japoneză. Reforma din sistemul de învățământ duce la desființarea unei clase de la cel mai bun liceu din județ. 

Două clase de liceu ar urma să fie desființate de la unitățile de învățământ din Petroșani. Colegiul Național Mihai Eminescu și Colegiul Național de Informatică Carmen Sylva din localitate ar urma să rămână, fiecare, fără câte o clasă de liceu. Măsura i-a nemulțumit profund pe dascăli, părinți, dar și reprezentanții administrației locale, care susțin că prin această tăiere, elevii cu rezultate bune ar urma să rămână pe dinafară, fiind obligați să se înscrie la licee unde rezultatele sunt mai slabe.

Părinții elevilor de clasa a VIII-a, cei care în toamnă urmează să se înscrie la liceu și care sunt cei mai afectați de această măsură, au strâns deja semnături care vor fi înaintate oficialilor din Ministerul Educației.

Potrivit conducerii Colegiului Național Mihai Eminescu din Petroșani odată aprobată noua structură de școlarizare, la liceu ar urma să se renunțe la o clasă de matematică-informatică, aceasta fiind de altfel cea mai căutată de elevii din întreaga Vale a Jiului.

“Începând de anul trecut, planul de școlarizare este făcut pe UAT-uri, ceea ce este absurd. În acest an  școlar ni s-au atribuit pe filieră teoretică 3 clase, iar la Carmen Sylva 3 clase. Sunt 151 de copii care, conform primei opțiuni, vor să vină la Colegiul Național Mihai Eminescu și 110 care vor să vină la Colegiul Național Carmen Sylva Petroșani. Asta înseamnă cel puțin 260 de copii din Valea Jiului care vor să vină către aceste licee, însă din Petroșani și-au exprimat prima opțiune de a veni pe cele șase clase 140 de copii. Dacă rămâne așa, vom renunța la o clasă de matematică-informatică”,  a declarat Alexandru Lăutaru, directorul Colegiului Național Mihai Eminescu din Petroșani.

Măsura este una care îi dezavantajează pe elevii din municipiul Petroșani. Parte dintre aceștia ar urma să fie distribuți la alte unități de învățământ din Valea Jiului. Pentru a trage un semnal de alarmă, autoritățile locale propun organizarea unei mișcări de protest.

“Pe elevii din Petroșani îi obligăm, prin această reformă, să meargă să facă școală la Petrila sau Lupeni și cei care oricum ar fi venit la Petroșani, vor veni tot aici. Primul liceu după rezultate, este Colegiul Național Mihai Eminescu din Petroșani. Eu cu asta nu pot să fiu de acord. Dacă nu se mai taie nicio clasă de niciunde, decât de la Petroșani, eu înțeleg că e o chestiune politică și e o bătaie de joc la adresa acestor copii. Cred că ar trebui sensibilizați cei de la Inspectoratul Județean, pentru că la ei este decizia. Am sugerat, în primul rând profesorilor, să facă o grevă japoneză și să protesteze în acest fel. Nu se poate așa: tai clase de la cel mai bun liceu”,  a mai subliniat Tiberiu Iacob Ridzi.

Potrivit cadrelor didactice, alocarea numărului de clase fiecărei unități de învățământ se face la nivelul Inspectoratului Școlar al județului Hunedoara.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar al Județului Hunedoara explică de ce se impune reducerea numărului de clase de la nivelul unităților de învățământ liceal. Două clase de liceu ar urma să fie reduse de la Colegiul Național Mihai Eminescu din Petroșani și de la Colegiul Național Carmen Sylva din Petroșani.

“Numărul de elevi înscriși în clasa a VIII-a din Petroșani este de 314, ceea ce corespunde unui număr de 11,2 clase ( 28 de elevi/clasă conform prevederilor legale). In propunerea inspectoratului școlar regăsim 13 clase, care asigură un număr suficient de locuri pentru toți absolvenții de clasa a VIII-a din municipiul Petroșani. Cele 13 clase sunt configurate astfel: 6 clase liceu teoretic, 2 clase liceu tehnologic  și 5 clase de școală profesională cu durata de 3 ani; Suplimentarea numărului de clase de liceu teoretic va conduce la nerealizarea claselor de învățământ profesional sau la configurarea unor formațiuni de studiu cu efective mici, nefiind respectat criteriul economic, conform O.M.E.N. 5235/2.10.2018 pentru aprobarea Metodologiei privind fundamentarea cifrei de școlarizare”, arată reprezentanții ISJ Hunedoara.

La nivelul județului Hunedoara, pentru anul școlar 2019 – 2020, s-au înregistrat solicitări de la 114 agenți economici pentru 1024 de locuri, în clasele de învățământ profesional, iar în învățământul dual 5 operatori economici au solicitat 114 locuri, în 6 calificări profesionale. Clasele din învățământul dual au fost solicitate în municipiile Deva, Hunedoara și Hațeg. În schimb, la nivelul municipiului Petroșani nu au existat solicitări pentru învățământul dual.

 

Articolul precedentRaportorii financiari au descoperit un prejudiciu de circa două milioane de lei la Consiliul Județean Hunedoara
Articolul următorSuveniruri specifice Văii Jiului realizate de elevi