Biserică nouă, centru de informare turistică și cel puțin 15 construcții ar putea fi realizate la Petrila în cadrul unui proiect. “Muzeul Satului” este noua viziune a edililor locali de la Petrila. 55.000 de lei au alocat autoritățile locale de la Petrila pentru “Întocmire documentații tehnico-economice faza studiu de fezabilitate pentru realizarea Muzeului Satului în Orașul Petrila”. Aceasta este inițiativa edililor locali care au solicitat o temă de proiectare în vederea realizării obiectivului de investiții, care odată implementat ar putea atrage turiști dornici să petreacă într-un mediu rural și autentic.

Pentru realizarea muzeului satului se propune realizarea unor construcții noi, și anume punct de informare turistică “construit din materiale specifice locale, dar în stil architectural contemporan care interpretează arhitectura tradițională”, o biserică din lemn și cel puțin 15 construcții din cele trei subzone specifice și anume, subzona vetrei satului, subzona sălașelor și fânețelor și zona alpină.

Subzona vetrei satului ar trebui să cuprindă gospodării principale, trei tipuri (monobloc, ansamblu locuință+anexă, ansamblu tip ocol întărit), scaldă de oi, văiugă. Gospodării pastoral destinate uzului sezonier și colibi ar urma sa facă parte din subzona sălașelor și a fânețelor, iar din zona alpină vor face parte stâne, gospodării temporare (cotroane – bordei din piatră) și gomile/momâi – stâlpi din piatră așezată simplu.

Edilii au specificat și ce dotări ar trebui să aibă viitorul muzeu al satului, și anume, “mobilier stil realizat exclusiv de meșteșugari și artizani locali, cel puțin 50 de corpuri de iluminat ambiental, specifice proigramului de arhitectură (cel puțin câte 4 corpuri de iluminat pentru fiecare obiect construit), cel puțin 50 locuri pentru șezut, cle puțin 20 coșuri de gunoi, cel puțin 50 de panouri semnalizare și informare, cel puțin 2 rasteluri biciclete”.

Autoritățile locale de la Petrila au estimat și un număr de vizitatori.

“Obiectivul este destinat tuturor locuitorilor orașului Petrila și turiștilor; obiectivul va putea fi utilizat de aproximativ 225 de persoane concomitent, iar în intervalul desfășurării evenimentelor de aproximativ 3000 de persoane. (…) Obiectivul va funcționa zilnic, fiind deschis, în permanență publicului”, mai arată proiectul.

Muzeul Satului ar urma să se întindă pe o suprafață de trei hectare în zona Jieț, însă, deocamdată totul este la stadiul de studiu. Autoritățile locale vor să obțină fonduri europene pentru acest proiect.

 

 

Articolul precedent70.000 de lei, din partea Episcopiei Devei şi Hunedoarei, pentru familiile sinistrate din Vaţa de Jos
Articolul următorHunedoreanul Avram Iancu a înotat deja mai mult de 26 de kilometri în Marea Neagră