Pensionarii mineri din Valea Jiului primesc o veste bună. Primele decizii în care le-au fost recalculate pensiile au fost deja emise. După ani de zile de așteptare, pensionarii care au lucrat în grupele I și II de muncă își primesc, în sfârșit drepturile.

Este o victorie înregistrată de senatorul PSD, Cristian Resmeriță, care anunță că deja au fost emise primele decizii pe Legea 221/2018.

“Primele decizii pe Legea 221/2018 au fost emise. După o luptă de ani de zile pensionarilor mineri  li se face dreptate. Toți pensionarii mineri ale căror drepturi la pensie au fost deschise în perioada 1990-2010, vor avea pensiile recalculate. Oamenii își vor primi toate drepturile restante din octombrie 2018. Voi face în așa fel încât pensiile oamenilor din Valea Jiului să fie rapid recalculate”, a declarat senatorul PSD, Cristian Resmeriță.

Legea nr. 221/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice care prevede recalcularea pensiilor celor care au lucrat în grupele I și II de muncă și ale căror drepturi la pensie au fost deschise înainte de 01.01.2011, ar fi trebuit să trebuit să fie pusă în aplicare începând cu data de 01.10.2018.

De această lege ar trebui să beneficieze în jur de 12.000 de pensionari din judeţul Hunedoara. Potrivit prevederilor din Legea 221/2018, pensionarii sistemului public de pensii cărora li s-au aplicat prevederile art. 169^1 din Legea Pensiilor beneficiază de recalcularea pensiei cu utilizarea, la determinarea punctajului mediu anual, a stagiilor complete de cotizare avute în vedere, potrivit legii sau a unor hotărâri judecătorești, la stabilirea/ recalcularea pensiei aflate în plată sau, după caz, cuvenite la data de 31 decembrie 2015. Pentru pensionarii din sectorul minier al Văii Jiului, care au lucrat în grupele I și II de muncă și s-au pensionat înainte de 1 ianuarie 2011, acest lucru înseamnă că la stabilirea drepturilor de pensie, se va lua în calcul un stagiu de cotizare de 20 de ani, în loc de 30 de ani cum era stipulat în vechea lege. Astfel, pensiile acestora ar urma să crescă semnificativ.

 

 

Articolul precedentOficialii județeni pleacă în Suedia
Articolul următor„Ziua Poliţiei Române”| Tehnica oamenilor legii, admirată de zeci de copii, pe esplanada din faţa IPJ Hunedoara