Consiliul Județean Hunedoara, prin Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara (DGAMPT) a marcat Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România prin organizarea unui simpozion care s-a desfășurat marți, în sala de ședințe a instituției.
 
În cadrul întâlnirii, reprezentanții instituțiilor direct implicate în administrarea, protejarea, cercetarea și punerea în valoare a obiectivelor UNESCO, precum deținătorii titlului de Tezaur Uman Viu, au realizat un bilanț al anului 2021 privind activitatea specifică în ceea ce privește patrimoniul cultural.
 
„Mă bucur că suntem împreună astăzi. Conducerea DGAMPT Hunedoara are o sarcină deloc ușoară de a asigura buna administrare a cetăților dacice. Patrimoniul cultural din județul Hunedoara este extrem de valoros și avem obligația de a-l păstra și promova. Eu vă doresc succes!”, a declarat președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor.
 
România are înscrise pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO opt elemente: biserici cu pictură murală din nordul Moldovei din prima jumătate a secolului al XVI-lea (1993); Mănăstirea Horezu (1993); satele cu biserici fortificate din Transilvania (1993, 1999); cetăţile dacice din Munţii Orăştiei (1999); centrul istoric Sighișoara (1999); ansamblul bisericilor de lemn din Maramureș (1999); situl natural Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (1991) și pădurile seculare și virgine de fag din Carpați și alte regiuni ale Europei (2017).
 
România are, de asemenea, și șapte elemente înscrise pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității (ritualul călușului, doina, ceramica de Horezu, colindatul de ceată bărbătească, dansul fecioresc din Ardeal, meșteșugul țeserii scoarței și practicile culturale asociate zilei de 1 Martie – Mărțișorul).
 
Cele mai cunoscute elemente din județul Hunedoara, înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO sunt cetățile dacice din Munții Orăștiei care sunt administrate de DGAMPT Hunedoara.
 
De asemenea, suprafețe întinse din Parcul Național Retezat sunt incluse, din anul 1979, în Lista UNESCO-MAB de Rezervații ale Biosferei (Man and Biosphere Programme), o listă care cuprinde 631 de obiective din întreaga lume. Rezervația biosferei Retezat se află sub gestiunea Administrației Parcului Național Retezat, în coordonarea Filialei RNP Romsilva Hunedoara.
 
Județul Hunedoara se mândrește și cu trei persoane care dețin titlul de Tezaur Uman Viu: PERA BULZ, MIRCEA LAC, COSANA VINCA.

Sursa: Realitatea de Hunedoara

Articolul precedentBilanț COVID-19: Peste 4.000 de îmbolnăviri și aproape 400 de decese
Articolul următorVreme frumoasă în vestul țării