Sinagoga din municipiul Orăștie va găzdui o expoziție dedicată Centenarului Marii Uniri, vernisajul acesteia urmând să aibă loc miercuri, pe 14 noiembrie, începând cu ora 12:00.

Intitulată „Orăștia și Marea Unire”, expoziția este realizată de către Muzeul de Etnografie și Artă Populară din orașul Paliei. În cadrul evenimentului, vor fi ilustrate, prin fotografii, piese muzeale, precum și reconstituiri ambientale și mijloace audio – vizuale, momentele semnificative prin care orăștienii și-au adus contribuția la împlinirea visului de unire a tuturor românilor.

„Tradițiile seculare și contribuția fundamentală a unor mari personalități precum Ioan Mihu și Aurel Vlad, activitatea publicistică în limba română și cărțile tipărite, asociațiile culturale, industriale și economice, ale românilor din Orăștie au pregătit starea de spirit în favoarea ideii de unitate națională. Activismul politic își găsește expresia în alegerea lui Aurel Vlad ca prim deputat cu program național, în Parlamentul de la Budapesta. În perioada octombrie – decembrie 1918, fruntașii vieții culturale și politice românești din Orăștie și împrejurimi au contribuit prin acțiunea lor la organizarea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia”, susține dr. Mihai Căstăian, curatorul expoziției.

Expoziția „Orăștia și Marea Unire” se încadrează în șirul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri și va putea fi vizitată până pe 14 decembrie.

Articolul precedentO stradă din municipiul Brad va fi reabilitată
Articolul următorAvarie la sistemul informatic al cazierului judiciar