Experimente uluitoare, în această seară, la Colegiul Național „Decebal” din Deva, unde este marcată „Noaptea Cercetătorilor Europeni”.

Evenimentul aduce, la Deva, magia științei pentru cei mici și cei mari. Astăzi, 27 septembrie, între orele 17:00 și 22:00, la Colegiul Național „Decebal” din municipiu, știința prinde cele mai distractive forme. Dascălii au pregătit un set de experimente care lăsa cu gura căscată orice privitor, fie el mic, fie mare. „Să ne jucăm, să înțelegem, să explicăm și să privim cu alți ochi jucăriile copilăriei. Să ne jucăm serios cu bile, rotițe, nisip, balonașe,mărgele, cu apă și cu aer”, se numește programul pregătit să capteze atenția micuților și care să energizeze imaginația adulților. De asemenea, cei prezenți pot afla răspunsuri la cele mai ciudate întrebări: Cum curge aerul? Care sunt legile haosului? Putem să urcăm în jos și coborâm în sus? Care este forma lichidelor? De ce se înclină flacăra? Și cât de tare „arde” frigul? Programul mai cuprinde demonstrații și jocuri cu energie electrică, fiind prezentate și veritabile fulgere „create în laborator”, de generatoare de curent neconvenționale care funcționează cu… lămâi, dar și experimente șoc, precum „azotul lichid și levitația”, și „plastilina magică”.

Evenimentul aduce și sesiuni de observație astronomică, participând activ cu ajutorul telescopului și lunetei, experimente din chimie – cu baloane de săpun deosebite. Totodată, celor însetați de cunoaștere li se oferă prilejul să vadă un mecanism nemaivăzut la noi: trenul supraconductor, cu azot lichid. Trenul va pluti deasupra unei șine magnetice și se va deplasa ca un tren de mare viteză, plutind pe o pernă magnetică realizată din 400 de magneți foarte puternici.

„Noaptea Cercetătorilor Europeni” se înscrie în seria acțiunilor Marie Skłodowska-Curie și își propune să arate publicului larg ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare. Evenimentul se desfășoară la nivel european, în peste 300 de orașe din statele membre UE. Prima ediție a fost organizată în 2005 şi a atras până acum peste 1,5 milioane de vizitatori.

Articolul precedentHunedorean dispărut. Nu se mai știe nimic despre el de două luni
Articolul următorFOTO: Apus de soare magic în Parâng