Stare totală de nemulţumire şi în rândul profesorilor hunedoreni. Aceştia acuză o serie de disfuncţii de inechităţi în procesul de aplicare a legii privind salarizarea şi au anunţat că vor organiza o acţiune de protest, astăzi, pe platoul din faţa Prefecturii din Deva.

Sindicaliştii din învăţământul preuniversitar spun că, în ultima perioadă, modul în care Ministerul Educaţiei Naţionale înţelege să aplice prevederile legale în vigoare şi să deruleze dialogul cu partenerii sociali a condus la acumularea unui număr mare de nemulţumiri în rândul tuturor categoriilor de personal din unităţile de învăţământ.

„În prezent se află în plin proces de aplicare Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. În procesul de aplicare a legii menționate au apărut și o serie de disfuncții și inechități. În plus, în data de 30 noiembrie 2018 a fost semnat un Acord între Guvernul României și federațiile reprezentative din educație. Prin acest Acord, Guvernul României se angajează să adopte o serie de măsuri de natură să vină în sprijinul sistemului de învățământ și al salariaților. Unele dintre aceste măsuri sunt deja întârziate. De asemenea, în cursul lunilor ianuarie și februarie 2019 au avut loc mai multe întâlniri cu conducerea Ministerului Educației Naționale pentru discutarea și rezolvarea problemelor punctuale ce țin de aplicarea actelor normative/documentelor menționate anterior. Concluziile tuturor acestor întâlniri sunt dezamăgitoare: la cele mai multe dintre întrebările/problemele prezentate, răspunsurile oferite au fost evazive, incomplete sau chiar nerealiste, fără soluții concrete, de imediată aplicabilitate. Având în vedere toate aceste aspecte, (…) vor avea loc acțiuni de protest în toate județele țării și în capitală”, arată reprezentanţii Sindicatului Învăţământ Preuniversitar (SIP) Hunedoara.

Potrivit acestora, în județul Hunedoara, miercuri, 27 februarie, între orele 12:00-13:00, se va desfășura o acțiune de protest pe platoul din fața Instituției Prefectului Județul Hunedoara.

Pichet la minister

În Capitală, aproximativ 100 de membri ai Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ vor picheta miercuri, 27 februarie, începând cu ora 11:00,  sediul Ministerului Educației Naționale. „Starea de nemulțumire din sistem a atins cote alarmante. Le cerem politicienilor, indiferent de partid, să înțeleagă că este nevoie de o schimbare urgentă. Societatea vrea calitate! Și noi vrem! Nimeni, însă, nu vrea să vadă motivele pentru care nu se obține calitatea. Legile nu sunt respectate sau sunt schimbate peste noapte, hotărârile judecătorești nu se pun în executare, iar drepturile angajaților din învățământ sunt călcate în picioare. Cadrele didactice sunt obligate să lucreze și cu 38 de elevi la clasă. Contabilii trebuie să transmită situațiile noaptea, pentru că ziua platformele sunt blocate, iar angajații din unitățile de învățământ sunt puși să completeze mii de hârtii inutile, de care nimeni nu ține cont.“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, președintele F.S.E. „Spiru Haret“.

Foto: Arhivă/SIP Hunedoara
Articolul precedentSe schimbă componența Consiliului Județean Hunedoara
Articolul următorAflă ce posturi sunt vacante în învățământul hunedorean