Municipiul Deva, în pragul unei crize a gunoaielor? Conducerea municipalității s-a arătat total nemulțumită de modul cum noul operator care asigură serviciul de salubritate pe raza orașului își face treaba. Primarul Florin Oancea spune că sunt sute de sesizări primite de la localnici în privința neridicării la timp a deșeurilor menajere și că există străzi de pe care gunoiul nu ar fi fost colectat de două sau chiar trei săptămâni.

Într-o conferință de presă, susținută astăzi, primarul municipiului Deva, Florin Oancea, a anunțat că se va aplica o amendă de 20.000 de lei noului operator de salubritate din oraș și că, în situația în care lucrurile nu vor ajunge la normalitate, va organiza un Referendum, prin care le va cere devenilor să se pronunțe dacă sunt sau nu de acord ca municipiul Deva să iasă din ADI Deșeuri -Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, structură din care fac parte mai multe UAT-uri și care a încheiat contractul cu noul operator ce a câștigat licitația.

Deva riscă să se transforme într-o mare groapă de gunoi

„Sunt nemulțumit, și eu și toți devenii. Avem motive temeinice să fim nemulțumiți. Prețul este mai mare, calitatea mult mai proastă. Deva riscă să se transforme într-o mare groapă de gunoi. Nu este normal! Nu acesta a fost scopul investiției de 54 de milioane de euro în județul Hunedoara, fonduri europene, ci acela să crească calitatea serviciilor în fiecare localitate. (…) Să nu colectezi gunoiul săptămâni întregi? Asta e normalitate? Când cu vechiul operator, o firmă mult mai mică, se colecta gunoiul conform graficelor, de două ori pe săptămână la case sau zilnic în cartierele mai mari, și nu au fost niciodată probleme majore. (…) Eu mă așteptam să crească această calitate a serviciilor cu noul operator. Dar, constat că, Deva, pe zi ce trece, se umple de gunoaie și nu este un caz punctual. În fiecare zi se întâmplă acest lucru, în fiecare cartier din municipiul Deva și nu putem tolera. Cu toate pârghiile pe care le avem la dispoziție, eu ca primar, împreună cu colegii din primărie, vom acționa împotriva acestui operator prin amenzi, prin sesizări (…) iar dacă, într-un timp scurt, de o săptămână, nu vor intra în normalitate, să își respecte clauzele contractuale, vom solicita, prin Referendum, devenilor să se pronunțe dacă doresc sau nu să mai rămânem în ADI Deșeuri. Va trebui să găsim o soluție prin care să ne rupem dacă lucrurile merg mai prost acum decât înainte, deși trebuia să fie exact invers”, a declarat Florin Oancea, primarul municipiului Deva.

În opinia lui Florin Oancea, ceea ce se întâmplă acum, la Deva, seamănă cu criza cu care s-au confruntat, în urmă cu aproximativ două luni, autoritățile din Brad. Florin Oancea a precizat că nu își dorește ca municipiul reședință a județului Hunedoara să iasă din ADI Deșeuri, fapt care ar genera un cost de aproape trei milioane de euro pentru municipalitate, însă are în vedere și această măsură, luată doar cu acceptul devenilor și numai dacă situația în privința colectării deșeurilor nu va reveni la normalitate.

„Noi ne-am așteptat să fie parteneri corecți. (…) Scopul nostru nu este de a intra în conflicte cu niciun colaborator, am avut relații corecte cu CJ, ADI, cu toate instituțiile și așa vom acționa în continuare, dar mai presus de buna colaborare interinstituțională, stau devenii. Ori devenii sunt nemulțumiți, pentru că plătesc mai mult pentru servicii de o proastă calitate. (…) Seram să nu pățim și noi la Deva, ca la Brad. Ne-au dat garanții că nu se întâmplă așa ceva, dar faptele dovedesc exact contrariul”, a mai spus Florin Oancea, primarul municipiului Deva.

Reamintim că, noul operator de salubritate din Deva și-a intrat în atribuții la finele anului trecut, mai precis pe data de 28 decembrie 2018. Acesta operează în aproape tot județul Hunedoara, excepție făcând zona Văii Jiului.

Pe aceeași temă:

Problema deşeurilor din zona Brad scoate oamenii în stradă. „Vom manifesta împotriva „gunoaielor”!”

Articolul precedentInfracțiuni în incinta unităților școlare
Articolul următorȘase suspiciuni de gripă, în județul Hunedoara. Se așteaptă rezultatele de la laborator pentru patru dintre cazuri