Biroul permanent al Camerei Deputaților a stabilit ca moțiunea simplă inițiată de AUR împotriva ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, să fie dezbătută și votată miercuri, 2 aprilie. Formațiunea condusă de George Simion solicită revocarea din funcție a ministrului și sesizarea Parchetului în vederea demarării urmăririi penale, invocând acțiuni considerate abuzive și incompatibile cu principiile statului de drept.
Intitulată „De la democrație la regim hibrid: România sub jugul poliției politice asmuțite de ministrul Predoiu”, moțiunea acuză o derivă autoritară sub conducerea actualului ministru. AUR susține că Ministerul de Interne a fost transformat într-un instrument de represiune politică, care acționează împotriva cetățenilor, în special împotriva celor care și-au exprimat opinii în mediul online.
Autorii documentului invocă degradarea imaginii internaționale a României, arătând că țara noastră a fost retrogradată în clasamentul realizat de Economist Intelligence Unit, nemaifiind considerată o democrație, ci un „regim hibrid”. Ei pun această situație pe seama politicilor promovate de Cătălin Predoiu.
Unul dintre cele mai grave episoade menționate de AUR este legat de anularea alegerilor prezidențiale din 6 decembrie 2024. Potrivit moțiunii, ministrul ar fi orchestrat o „operațiune de poliție politică” împotriva susținătorilor candidatului Călin Georgescu, acuzându-l public că se asociază cu persoane care promovează violența. Aceste declarații, spun inițiatorii moțiunii, ar fi alimentat o serie de percheziții, arestări și acțiuni de intimidare.
AUR reclamă și cazul lui Bogdan Peșchir, despre care afirmă că a fost umilit public de organele de poliție judiciară, într-un nou exemplu al climatului represiv instaurat sub conducerea lui Predoiu. Parlamentarii partidului afirmă că astfel de acțiuni au servit drept pretext pentru anularea alegerilor și ar reprezenta o campanie bine coordonată împotriva ordinii constituționale și a suveranității poporului român.
În concluzie, formațiunea cere nu doar demiterea ministrului, ci și sesizarea urgentă a Parchetului General, invocând existența unor indicii clare privind comiterea unor infracțiuni grave.
Cătălin Predoiu a reacționat la aceste acuzații în cadrul unei emisiuni difuzate pe 24 martie la Digi24. Ministrul a declarat că moțiunea este „un exercițiu democratic” și a adăugat că se va prezenta în Parlament pentru a răspunde tuturor întrebărilor, așa cum a procedat și în alte ocazii.
Sursa: Newsinn