Mănăstirea Prislop, de lângă Hațeg, județul Hunedoara, a devenit, astăzi, 28 noiembrie, loc de pelerinaj pentru mii de credincioși. Oameni, sosiți din mai multe colțuri ale țării, au mers să se roage pentru sănătate și familie și pentru a participa la manifestarea religioasă organizată cu prilejul împlinirii a 29 de ani de la trecerea la cele veșnice a părintelui Arsenie Boca, considerat și „Sfântul Ardealului”.

Credincioșii s-au adunat, și de data aceasta, în număr mare pentru a lua parte la slujba oficiată de preoți la altarul din curtea mănăstirii. După aceea, oamenii se roagă la mormântul părintelui Arsenie Boca, pentru a-i feri de necazuri, boli și greutățile vieții. Ei susțin că părintele are puteri miraculoase chiar și dincolo de moarte.

Pelerinajul de la Mănăstirea Prislop este unul dintre cele mai mari din ţară şi se organizează în fiecare an, în preajma zilei de 28 noiembrie, dată în care s-a stins din viaţă părintele Arsenie Boca.

Cine a fost Arsenie Boca?

Preotul s-a născut în 29 septembrie 1910, în localitatea hunedoreană Vaţa de Sus, într-o familie de oameni simpli. După ce a urmat şcoala primară şi liceul la Brad, în 1929 s-a înscris la Academia Teologică din Sibiu. În cursul teologiei, a fost nevoit să-şi vândă casa părintească pentru a-şi putea continua studiile. În anul 1939 a petrecut trei luni pe Muntele Athos. Nouă ani mai târziu, părintele a fost arestat şi torturat de fosta Securitate pentru presupuse legături cu legionarii. La finalul pedepsei, părintele a revenit, ca stareţ, la Mănăstirea Prislop, de unde a fost alungat în 1959, când lăcaşul de cult, s-a desfiinţat, fiind transformat în cămin de bătrâni.

Părintele s-a stins din viaţă în 28 noiembrie 1989, la Mănăstirea Sinaia, fiind înmormântat la Prislop.

 

 

Articolul precedentMii de petroșăneni vor mânca gratis pe 1 decembrie
Articolul următorDrum național din munte, afectat de căderile de bolovani de pe versanți