Un miner din Valea Jiului este prezent la conferințele dedicate energiei. Este vorba de minerul de la Mina Livezeni, Sebastian Tirintică, cel care a vorbit în fața a peste 150 de participanți la Conferința anuală InvesTenergy.

Mesajul lui Sebastian Tirintică de la EM Livezeni se bazează pe viitor. Acesta a ținut să transmită că, “noi, minerii din Valea Jiului, ne dorim să fim parte responsabilă a unor proiecte de viitor, de reconversie profesională”.

Declarațiile minerului vin în contextul în care RWEA și Ministerul Energiei vin cu un program de reconversie profesională.

“Responsabilitatea noastră ca industrie eoliană: am creat o alternativă pentru oamenii din Valea Jiului. Vrem sa îi lăsăm pe ei să-și asume viitorul. Noi credem că faptele trebuie să fie primul și ultimul argument în orice discutie”, a spus Mihai Bălan, RWEA.

Minerii din Valea Jiului, cei tineri, în special, sunt conștienți că nu vor ieși la pensie din acest sistem. Astfel, ei sunt deschiși la orice proiect care le oferă o șansă de viitor.

“Varianta de a mă recalifica într-un domeniu de viitor este de aur pentru mine. Sunt bucuros și eu, cât și foarte mulți colegi de-ai mei de această șansă. Nu este sigură încă. Pentru noi este o șansă de viitor. Știți cu toții ce înseamnă mineritul în România. În fața noastră nu a venit nimeni să ne spună voi aveți garanția că veți ieși la pensie din mineritul din România și atunci această variantă, acest proiect vine ca și o salvare pentru mulți dintre noi. Suntem oameni capabili, nu suntem doar acei oameni la lopată. Suntem multifuncționali și putem face orice”, a spus, la conferința InvesTenergy, minerul Sebastian Tirintică.

Peste 5000 de mineri ar urma să se pregătească pentru o nouă meserie (să lucreze în parcuri eoliene) la Academia pentru Surse Regenerabile și Distribuție a Energiei Electrice în Valea Jiului.

“Am fost în vizită cu mai mulți colegi la Parcul eolian al CEZ. Locul meu de muncă este undeva la 300 metri sub pământ. Să lucrezi la înălțime este o diferență, ca de la cer la pământ, dar este o provocare pe care ne-o asumăm”, a afirmat minerul Sebastian Tirintică.

Deja, sunt peste 40 de mineri interesați, care au participat la pre-interviuri pentru partea de reconversie profesională.

 

Articolul precedentAcţiune nocturnă. Un cioban cu probleme de sănătate, căutat de salvamontişti, pompieri şi poliţişti
Articolul următorVIDEO| Anchetă deschisă în cazul tinerei acrobate care s-a prăbuşit în gol sub cupola circului, la Hunedoara