Minerii din Valea Jiului încă așteaptă un document care să le ofere protecție socială. Numai că documentul întârzie a fi lansat de Executiv. Este vorba de o nouă lege care să înlocuiască Orodonanța 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecție socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare.

Actul normativ nu mai poate fi aplicat, în locul acestuia fiind necesară elaborarea unei alte legi sau ordonanțe. Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici le-a promis minerilor o astfel de lege, însă până acum totul a rămas la stadiul de promisiune.

”Avem o serie de probleme legate de ordonanța care trebuie să înlocuiască Ordonanța 36, care a fost promisă că se va rezolva de către ministrul Finanțelor în Valea Jiului și acum este blocată la nivelul Minsterului Finanțelor. Am avut intervenții, așteptăm să vedem ce întâmplă. S-a vorbit (n.r. cu ministrul Tedorovici) prin intermediul președintelui Confederației Meridian și acum așteptăm să vedem. Promisiunea a fost  făcută și la Petroșani, cât și la întâlnirea pe care am avut-o la Guvern cu doamna Premier, la care a participat și dl. Teodorovici”, a declarat Darius Cîmpean, peședintele Sindicatului Muntele, sindicat reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara.

Minerii care se disponibilizează dar mai au un an sau doi până la pensie ar trebui să fie protejați financiar pe această perioadă de o nouă ordonanță, după ce prevederile Ordonanței 36/2013 nu mai pot fi aplicate. Acum, cei care ar urma să se disponibilizeze și mai au un an sau doi până la pensie nu pot beneficia de astfel de măsuri de protecție socială.

 

 

 

Articolul precedentCe au decis magistrații în cazul hunedoreanului care și-a ucis fosta iubită, la Timișoara
Articolul următorCetățean din Lupeni, declarat erou în Statele Unite ale Americii