Unirea Principatelor Române” a fost marcată într-un mod inedit, la Deva, printr-o manifestare organizată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Hunedoara. Elevi de la şcolile şi liceele din municipiu, cărora li s-au alăturat profesori, bibliotecari şi simpli cetăţeni au luat parte, ieri, la o paradă impresionantă ce s-a desfăşurat în centrul vechi al oraşului. Copiii au purtat, cu mândrie, 160 de drapele tricolore simbolizând tot atâția ani de la „Mica Unire”.

Coloana a pornit de la statuia Împăratului Traian, din Piaţa Unirii, din Deva pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 spre sediul bibliotecii judeţene. S-a făcut un popas în fața plăcii comemorative de pe clădirea Casei Județene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, unde se găsea pe vremuri hotelul în care a petrecut o noapte Alexandru Ioan Cuza la 14 februarie 1866, în drumul său spre exil. Acolo, a fost depusă o jerbă de flori în memoria marelui domnitor român.

Coloana a pornit mai departe spre Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva în a cărei curte s-a intrat printr-un impresionant tunel format din steagurile tricolore purtate de elevii de la Liceul Tehnologic „Transilvania”. După care, toți cei prezenți, cu mic, cu mare, s-au prins într-o tradiţională Horă a Unirii.

La Sala de Lectură a bibliotecii și la Secția Împrumut Carte pentru Copii, a avut loc o evocare a Unirii de la 24 ianuarie 1859, acțiune la care au luat parte elevi din ciclul primar. Ca de obicei, în finalul prezentării, au fost adresate întrebări celor prezenți din subiectul evocat, răspunsurile corecte fiind recompensate cu premii constând în diplome și cărți oferite de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva. Totodată, la secțiile și la filialele bibliotecii județene au fost amenajate expoziții de carte cu tematica Unirii de la 1859, cărțile făcând parte din patrimoniul instituţiei culturale.

„Și în acest an, Ziua Unirii Principatelor Române a fost un prilej de bucurie pentru toți cei care au venit alături de noi ca să serbăm împreună această îndrăgită zi din calendarul evenimentelor istorice românești. (…) Pentru locuitorii județului Hunedoara, Mica Unire de la 24 ianuarie 1859 are un plus de importanță, dat fiind că la Deva a poposit domnitorul Alexandru Ioan Cuza în drumul său spre exil, iar noi acordăm întreaga prețuire acestui moment.

Manifestarea a fost organizată Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu instituțiile de învățământ devene.

Articolul precedentPeste 10.000 de hunedoreni şi-au găsit un loc de muncă, anul trecut, prin AJOFM. 3,30 la sută -rata şomajului în judeţ
Articolul următorExplozie la Hunedoara! Un copil de 6 ani a murit