Unul dintre cele mai vizitate locuri de agrement din țara noastră este, cu siguranță, Lacul Cinciș.
 
Unii numesc locul „Marea hunedorenilor”, și nu degeaba. Aici te simți cu adevărat ca într-un colț de rai. Țărmul nordic e cu plaje, pe când cel sudic cu dealuri și păduri. Malul lacului este preponderent format din nisip. Vara, temperatura medie a apei este de 18 grade, adică perfectă pentru scăldat. Fauna Lacului Cinciș este alcătuită din crap, știucă, șalău și caras. De asemenea, zona este renumită pentru pescuitul sportiv, înot, plimbări cu barca sau hidrobicicleta, dar și pentru alte sporturi acvatice.
 
Povestea locului datează de la începutul anilor 1960, când pe vatra a cinci cătune de pe Valea Cernei, a fost creat Lacul Cinciş, din dorința de a satisface nevoia industrială de apă a combinatului siderurgic din Hunedoara.
 
Atunci satele au fost inundate, iar localnicii au fost nevoiţi să se mute. Se spune că asupra lacului au fost aruncate blesteme, că este bântuit. Peste 500 de oameni locuiau aici si, cu totii au fost stramutati in satul care s-a construit special, Cincis. Deasemenea, aici există o foarte veche biserică, atestată documentar la 1360. Din păcate, aceasta a fost înghițită de ape atunci când au început lucrările de amenajare a lacului, însă ruinele ei încă se pot vedea atunci când nivelul apelor scade, priveliștea fiind absolut impresionantă.
 
Mai există o legendă, potrivit căreia numele lacului ar proveni de la „cinci inși”, care au întemeiat această nouă așezare. Cei cinci fondatori (bunicul, fiul și trei nepoți) ar fi fost, de fapt, niște luptători viteji. Cei cinci s-au luptat în Poiana Turcului, unde l-au salvat pe împărat din prinsoarea turcilor. Drept răsplată, împăratul le-a oferit un tărâm, în care aceștia și-au construit cinci case. Astfel ar fi luat naștere satul Cinciș.

Sursa: Realitatea de Hunedoara

Articolul precedentPuncte de prim-ajutor în perioada caniculară, în Hunedoara
Articolul următorPrimul interviu TV cu ambasadorul rus la București, de când a început PUTIN războiul: „Rusia curăță Ucraina de neonaziști!”