Lucrările hidrotehnice din Defileul Jiului ar putea fi declarate de INTERES PUBLIC MAJOR. Astfel ar putea fi reluate lucrările de realizare a microhidrocentralei de pe Defileul Jiului. Este semnalul de alarmă pe care îl trage un senator din județul Cluj.

Astfel, odată declarate lucrări public de interes major s-ar putea relua construcțiile care au fost stopate printr-o sentință judecătorească.

Practic, ar fi împlinirea unei promisiuni pe care parlamentarii PSD de Hunedoara și Gorj au făcut-o Hidroelectrica, în timpul discuțiilor de anul trecut, că vor găsi ”o soluție” ca proiectul ilegal (care presupune băgarea Jiului pe țeavă pe zeci de kilometri și distrugerea Parcului Național Defileul Jiului) să fie finalizat în ciuda deciziei definitive a Justiției. ”La pachet”, cu o asemenea modificare legislativă s-ar da liber la distrugeri mult mai ample pentru ariile naturale protejate de pe întreg teritoriul României. Culmea e că atât în punctul de vedere al Guvernului, cât și al Consiliului Legislativ, se arată destul de clar că ”interesul public major” e un termen lipsit de previzibilitate, care ar putea fi interpretat discreționar și care intră în contradicție cu Directivele europene legate de protecția mediului. Practic, prin orice hotărâre de consiliu local s-ar putea ajunge să se declare ”un interes public major”, subliniază senatorul Mihai Goțiu. 

Votul pe raport s-a amânat, însă, cu o săptămână, pentru ca la lucrările Comisiei să fie prezenți și reprezentanții Guvernului. Termenul de adoptare tacită a propunerii legislative la Senat este 3 aprilie 2019, decizională fiind Camera Deputaților.

 

Articolul precedentTrei foști premieri au fost la discuții cu minerii
Articolul următorUn bazin didactic ar urma să fie realizat și în municipiul Vulcan