INSEMEX a reușit să anuleze o decizie de impunere emisă de Serviciul de Impozite și Taxe Locale Petroșani. A fost nevoie de mai multe procese, ca într-un final, decizia să fie favorabilă celor de la INSEMEX. În joc sunt sume de bani de ordinul milioanelor de lei. După rejudecare, Tribunalul Hunedoara a admis solicitarea INSEMEX.

Divergențele fiscale dintre cele două părți încep în anul 2016. Atunci, cei de la Serviciul de Constatare și Impunere Persoane Fizice și Juridice Petroșani au emis un act administrativ prin care executau silit INCD INSEMEX. Cei de la Serviciul de Taxe și Impozite Locale au identificat mai multe clădiri pe care cei de la INSEMEX nu le-au declarat, astfel că pentru acestea nu a fost plătit impozitul aferent. Valoarea impozitului restant a fost calculată la un milion de lei.

Funcționarii Serviciului de Constatare și Impunere Persoane Fizice și Juridice Petroșani au calculat impozit și penalități pentru câteva clădiri aparținând INSEMEX. Este vorba de stația amestec etalon, stația îmbuteliere O2 și aer comprimat, sala de conferințe în aer liber. În acest sens au fost stabilite următoarele debite 448.320,72 lei impozit datorat, diferențe din anii precedenți și majorări – STAȚIE AMESTEC ETALON;  545.692,56 lei impozit datorat, diferențe din anii precedenți și majorări – STAȚIE ÎMBUTELIERE 02 ȘI AER COMPRIMAT; 3.693,36 lei impozit datorat, diferențe din anii precedenți și majorări – SALĂ DE CONFERINȚE ÎN AER LIBER.

Oficialii INSEMEX au formulat contestație în data de 26 septembrie 2016 împotriva procesului verbal privind impozitul pe clădiri datorat de persoanele juridice și împotriva deciziei de impunere emise de Serviciul de Constatare și Impunere Persoane Fizice și Juridice Petroșani.

Potrivit HG nr. 1461 din 18 octombrie 2006 privind înființarea, organizarea și funcționarea Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă – INSEMEX Petroșani, institutul este o instituție aflată în coordonarea Ministerului Economiei și Comerțului.

Mai mult, cei de la INSEMEX au arătat că pentru impozitul aferent perioadei mai 2013 – decembrie 2015, sunt aplicabile dispozițiile art. 285 al. (1) lit. a din vechiul Cod fiscal (Legea 571/2003).

Reprezentanții Serviciului de Constatare și Impunere Persoane Fizice și Juridice Petroșani au invocat o serie de legi.

Reprezentanții INSEMEX Petroșani au solicitat instanței să „constate că INCD
INSEMEX Petroșani nu datorează sumele de 2.545.692,56 lei reprezentând impozit, diferențe din anii precedenți și majorări calculate de pârâtă aferente construcției stație îmbuteliere 02 și aer comprimat și 3.693,36 lei impozit, diferențe din anii precedenți și majorări calculate de pârâtă aferente construcției sală de conferințe în aer liber”. Totodată cei de la institut au solicitat și anularea proceselor verbale și a deciziilor de impunere.

Oficialii INSEMEX au solicitat și suspendarea executării silite. Pe suma de un milion de lei s-a pus executarea silită. Municipiul Petroșani a făcut recurs la prima decizie a Tribunalului Hunedoara. lovitura de grație a fost aplicată de Curtea de Apel Alba Iulia, care a admis recursul celor de la primărie, au casat sentința de la Tribunalul Hunedoara și au trimis dosarul spre rejudecare.

 

Articolul precedentZeci de apeluri de urgență, primite de salvamontiști
Articolul următorVIDEO| Cerb, filmat în Parcul Național Retezat. Imagini de poveste din acest colț de rai