Investiţii noi la Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştie. În zona sitului arheologic se vor amenaja refugii pentru turiştii care vizitează cetatea dacică.

Întruniţi în şedinţă extraordinară, consilierii judeţeni au aprobat nota conceptuală şi tema de proiectare pentru obiectivul de investiţii Realizarea unor intervenţii temporare (adăposturi provizorii pentru oameni, toalete ecologice, montarea a două panouri fotovoltaice, completarea cu pământ a suprafeţelor erodate de ploi, montarea unor borne topografice şi realizarea unui sondaj geotehnic în situl arheologic Sarmizegetusa Regia.

Concret, prin proiectul aprobat de CJ Hunedoara, se vor monta două adăposturi temporare. Unul dintre acestea va fi poziționat la nord de Templul circular mic și templele patrulatere. Acesta va înlocui adăpostul actual, o structură improvizată care poate asigura protecția unui număr de maximum patru persoane. Cel de-al doilea adăpost va fi poziționat în apropierea drumului pietonal de acces, în curba cea mai pronunțată a acestuia (în a doua treime a drumului). „Schimbarea rapidă a condițiilor meteorologice înregistrată în sit impune astfel de adăposturi, cu atât mai mult cu cât pentru a traversa situl de la un capăt la altul trebuie parcurși aproximativ 1,5 kilometri, iar diferența de altitudine depășește 100 metri”, arată reprezentanţii CJ Hunedoara.

De asemenea, în apropierea accesul în sit vor fi amplasate toalete ecologice, pubele pentru depozitarea gunoiului, precum şi panouri fotovoltaice, amplasate în apropierea postului de jandarmi şi a casei de bilete, în continuarea panoului existent.

Investiţia este estimată la 190.000 de lei fătă TVA şi se va realiza din bugetul Consiliului Judeţean Hunedoara.