Îmbrăcați cu cele mai frumoase ii sau costume populare, hunedorenii sunt așteptați, duminică, 23 iunie, în număr cât mai mare, să sărbătorească „Ziua Iei românești” și „Sânzienele”, la Muzeul de Istorie Locală și Etnografie din Brad.

Evenimentele dedicate celor două sărbători vor debuta la ora 12:00, la muzeul din Brad. Cu acest prilej, vor fi lansate volumele de poezie ”Zău, zău, zău” și ”Belagine în poeme”, ale poetului popular Marcel Șerb.

“Ia românească este un simbol al identității noastre, un monument al artei populare românești, un prețios document istoric și totodată, un obiect cu valoare sentimentală care ne leagă strâns de generațiile trecute, de cele care vor veni în urma noastră. Sărbătoarea Sânzienelor o putem identifica astăzi cu vechi practici de înnoire a timpului, de celebrare a Anului Nou odată cu solstițiul de vară, dar și cu ancestrale ritualuri dedicate cultului solar sau unor divinități protectoare ale pădurilor, pajiștilor, livezilor și lanurilor de cereale, ale gospodăriilor, ale păsărilor și gâzelor de tot felul. Sub numele de Sânziene, zâne sau zeițe, ele aduceau fertilitatea și rodnicia (creșteau bobul în spicul de grâu) pe unde treceau, apărau de grindină și vijelii, tămăduiau pe cei bolnavi”, spun organizatorii manifestării.