Parcul Dendrologic de la Simeria a fost curățat de deșeuri în cadrul unei acțiuni la care au participat mai mulți tineri liceeni, membri ai Clubului Interact. Prin gestul lor, ei au vrut să atragă atenția asupra nevoii de conservare, păstrare, igienizare și îngrijire a patrimoniului autohton.

 

Tineri liceeni, din Deva și Simeria, s-au mobilizat și au strâns deșeurile aruncate la voia întâmplării prin parcul dendrologic, cunoscut și cu denumirea de Arbotemul Simeria.

Actuala rezervație cuprinde cea mai veche și valoroasă colecție de plante exotice și autohtone din România și se întinde pe o suprafață de 70 de hectare. La origine, pe la 1700, parcul împrejmuia Castelul Gyulai (mai târziu Castelul Ocskay), iar după anii ’90 a intrat în subordinea Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice București. Parcul este bine conservat și îngrijit, însă, cu toate acestea, numeroși vizitatori nu au o atitudine corespunzătoare față de exemplarele rare, unele cu vârste seculare, monumente ale naturii. Unii fumează, alții își plimbă câinii fără lesă și botniță, alții lasă în zonele amenajate PET-uri, cartoane, ambalaje și alte resturi.

În mai puțin de două ore, micii voluntari au umplut peste 20 de saci cu deșeuri. În sprijinul lor au venit copiii de la RotaKids Club Deva Castrum, împreună cu viitorul președinte Mara Nițu, coordonați de profesorul Olivia Nițescu, precum și de rotarieni de la Rotary Club Deva Castrum.