Emoții pentru absolvenții claselor a opta, care susțin Evaluarea Națională. Examenul a început astăzi cu prima probă scrisă, la limba și literatura română, testare susținută, în județul Hunedoara, de aproximativ 2.600 de elevi.

Potrivit conducerii Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara, la Evaluarea Națională, sesiunea 2019, la nivelul județului s-au înscris 2.861 de absolvenți de clasa a opta. Dintre aceștia, 2.678 s-au prezentat, în această dimineață, pentru a susține prima probă-cea la limba și literatura română. Conform inspectorului școlar general, Maria Ștefănie, testarea de astăzi s-a desfășurat fără incidente. Niciun elev hunedorean, dintre cei prezenți în cele 16 centre din județ în care se desfășoară examenul, nu a fost eliminat. În procente, prezența la prima probă a Evaluării Naționale, în județul Hunedoara, este de 93,60 la sută, un „procent bun, asemănător cu cel din anii anteriori”, după cum au apreciat reprezentanții IȘJ Hunedoara, care speră ca și rezultatele elevilor vor fi pe măsură.

Următoarea probă a examenului național este programată pentru joi, 20 iunie, la matematică, urmată a doua zi, respectiv vineri, 21 iunie, de cea la limba și literatura maternă. Primele rezultate la Evaluarea Națională vor fi publicate marți, 25 iunie, până la ora 12:00 (în centrele de examen). Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 14:00 – 20:00. Notele finale vor fi afișate sâmbătă, 29 iunie.

În ceea ce privește situația la nivel național, la acest examen s-au înscris 154.956 de absolvenți ai clasei a opta, conform situației centralizate de Ministerul Educaţiei. Evaluarea Naţională se desfăşoară, anual, într-o singură sesiune. Media generală obținută la acest examen are o pondere de 80 la sută în calculul mediei pe baza căreia se realizează admiterea în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a opta își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial.