Două contracte foarte importante pentru modernizarea municipiului Hunedoara, în valoare de 20 de milioane de euro, au fost semnate, astăzi, la sediul Agenției de Dezvoltare Regională- ADR Vest, din Timișoara. Este vorba despre două dintre cele trei proiecte ce vizează modernizarea transportului în municipiul Hunedoara prin investiții în transportul public ecologic 2 – coridoarele Central și de Est.

Valoarea totală a celor două proiecte este, mai exact, de 19,9 milioane de euro, sau 91.370.907,11 de lei și presupun, printre altele, transformarea zonei Sanitas în zonă pietonală, crearea de noi piste de biciclete, noi intersecții semaforizate, semafoare noi în intersecțiile deja existente de pe lungimea Bulevardului Dacia, modernizarea străzilor Eroilor, Buituri, Mureșului.

Proiectele vizează modernizarea suprafeței carosabile, a suprafeței pietonale, crearea de piste de biciclete, modernizarea spațiilor verzi, plantarea de arbori maturi și arbuști ornamentali cu grad ridicat de retenție a CO2, modernizarea și crearea de noi stații de autobuz, crearea de stații de închiriere a bicicletelor, achiziționarea de autobuze ecologice, de biciclete în sistem de bike-sharing, modernizarea și extinderea rețelei de iluminat public stradal, dotarea zonelor cu mobilier urban, implementarea unui sistem inteligent de management al traficului, modernizarea semafoarelor și crearea de noi intersecții și treceri de pietoni semaforizate, sistem de monitorizare video, construirea unei autobaze moderne la Hășdat (cu stații de încărcare pentru autobuzele hibrid).

Vor fi achiziționate 13 autobuze ecologice, de tip hibrid, 188 de biciclete pentru închiriat, 6 stații de închiriere. Vor fi create piste de biciclete, vor fi modernizate trotuarele și zonele pietonale. 99 de arbori maturi și 78 de arbuști ornamentali, cu grad ridicat de retenție a dioxidului de carbon, se vor planta în zonele cuprinse în aceste coridoare (Coridorul Central și de Est), urmând ca numărul lor să crească odată cu semnarea contractului pentru Coridorul de Vest.

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu, declară că sunt cele mai importante proiecte, ca valoare, dar și ca modernizare a municipiului, din cele 22 depuse la ADR Vest. “Practic, prin implementarea acestor proiecte, Hunedoara se va schimba radical într-un termen foarte scurt. Vom merge pe două etape: licitația pentru proiectare și licitația pentru execuție. În acest moment suntem în faza în care scoatem la licitație proiectarea celor două coridoare, iar odată finalizate proiectele, trecem la scoaterea la licitație a execuției lor. Sperăm ca în cursul acestui an, sau cel târziu în prima jumătate a anului viitor, să începem lucrările. A fost munca unei întregi echipe de a atrage această sumă foarte mare din fonduri europene și îi felicit încă odată pe toți cei care au lucrat pe această strategie, pentru că până la urmă este rodul muncii lor. În scurt timp vom semna și cel de-al treilea proiect, Coridorul de Vest, ce are o valoare de 10 milioane de euro”.