Laborator mobil pentru donare de sânge, în parcarea celui mai mare centru comercial din Deva

Devenii sunt încurajați să doneze sânge. Sâmbătă, 15 iunie, în intervalul 09:00 și 15:00, un laborator mobil va fi amplasat în fața celui mai mare centru comercial din Deva. Acolo, cadrele medicale îi așteaptă pe toți cei care doresc să doneze lichid vital. 

Acțiunea se desfășoară în cadrul campaniei umanitare „Donăm pentru oamenii orașului”, organizată de Asociația Deva, Centrul de Transfuzie Sanguină din municipiu și Shopping City Deva.

Întregul proces de donare va fi coordonat de o echipă medicală a Centrului de Transfuzie Sanguină Deva. Pentru a putea utiliza fiecare pungă de sânge recoltată, donatorii trebuie să respecte anumite criterii, printre care să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 62 ani, să nu fi suferit în ultimele trei luni intervenții chirurgicale sau stomatologice și să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 24 ore înaintea donării. De asemenea, nu pot dona sânge cei care au suferit sau încă suferă de hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, insulino – dependenți, boli de inimă, boli de piele, de tiroidă, anemie, gripă. Donatorii trebuie să se prezinte la laboratorul mobil cu un act de identitate în original, care să conțină și o poză pentru identificare.

Procesul de donare constă în informarea donatorului asupra importanței donării sanguine, constituirea unui dosar medico-administrativ, o examinare medicală, un control biologic de predonare (stabilirea grupei sanguine, RH, hemoglobină, glicemie etc.), recoltarea de sânge și repaus timp de 10 minute, pentru recuperarea în urma pierderii de sânge. Recoltarea este realizată cu o trusă sterilă de unică folosință și durează 5 minute, timp în care se recoltează 450 ml de sânge.

Donarea de sânge va fi recompensată cu șapte tichete de masă în valoare de 9,57 lei.

Acțiunea se desfăşoară în parteneriat cu Asociația Deva, Centrul de Transfuzie Sanguina Hunedoara Deva, Crucea Roșie – Filiala județului Hunedoara, COMM360 şi Deva 750.