Sindicaliștii de la Termocentrala Mintia, parte a Complexului Energetic Hunedoara, cer explicații premierului Viorica Dăncilă. Aceștia sunt revoltați de faptul că din partea energeticienilor nu a fost chemat nimeni la discuțiile privind soarta societății energetic.

“Având în vedere starea de incertitudine cu privire la viitorul S. CEH S.A., în special al termocentralei Mintia, vă solicităm să ne prezentați care sunt demersurile Guvernului României pentru  salvarea de la faliment a acestui producător de energie electrică. La data prezentei știm doar că Ministerul Energiei a promovat un Proiect de act normativ care are ca scop stingerea creanțelor fiscale administrate de Ministerul Finanțelor Publice prin Agenția Națională de Administrare Fiscală prin trecerea în proprietatea publică a statului și în administrarea Ministerului Energiei a unor unități dispecerizabile lucru ce va contribui la asigurarea securității Sistemului Energetic Național. Acest proiect a fost anunțat de partidul de guvernământ în timpul campaniei electorale, prin vocea dumneavoastră doamna prim-ministru cu ocazia vizitei din luna mai în județul Hunedoara”, arată reprezentanții Sindicatului Solidaritatea Hunedoara și Sindicatul Liber Independent Electrocentrale Deva-Mintia în scrisoarea adresată premierului Viorica Dăncilă.

Sindicaliștii îi acuză pe guvernanți de faptul că “tergiversează adoptarea acestui proiect în mod nejustificat, fapt ce creează o stare de nemulțumire în rândul salariaților din cadrul celor două termocentrale vizate de acest act legislativ”

“Ne arătăm totodată îngrijorarea vizavi de lipsa de transparență a Guvernului României vizavi de demersurile care privesc soarta termocentralei Mintia, dar și față de lipsa unui dialog la nivel guvernamental cu sindicatele și administrația S. CEH S.A. din sectorul energetic, cu toate că acest lucru a fost garantat sub semnătură de către vicepremierul Viorel Ștefan,  alături de partenerii de dialog social la data de 14.03.2018, și prin angajamentul public al domniei sale atât în fața salariaților termocentralei Mintia cât și în fața presei.   Nu este normal să aflăm din spațiul public că la nivel de guvern se poartă discuții priviind viitorul S. CEH S.A. doar cu reprezentanții sectorului minier, în cadrul cărora se decide și viitorul locurilor de muncă al energeticienilor. Având în vedere că vorbim de viitorul Sistemului Energetic Național și a mii de români afectați direct sau indirect de deciziile Guvernului României cu privire la viitorul S. CEH S.A., vă solicităm doamna Prim-ministru Viorica Dăncilă, o informare cât mai transparentă cu privire la acest Proiect legislativ dar și o implicare serioasă a guvernului pe acest subiect”, mai arată sindicaliștii.

De precizat este faptul că zilele acestea, la București, reprezentanții Sindicatului Muntele, sindicat reprezentativ la nivel de societate, poartă discuții despre viitorul societății energetice. Au loc întrevederi cu consilierul premierului pe probleme de Energie, Radu Ciocănelea, dar și cu secretarii de stat din Ministerul Energiei.