Vizitatorii care, luna aceasta, trec pragul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva, pot admira o eşarfă purtată de fostul căpitan din Regimentul 64 Infanterie Orăştie, Valeriu Pascu, cu ocazia unui zbor demonstrativ pe care marele aviator român Aurel Vlaicu l-a efectuat în urmă cu peste o sută de ani.

Obiectul textil a fost expus într-un spaţiu special amenajat, din Palatul Magna Curia din Deva, fiind prezentat în cadrul tradiţionalei acţiuni intitulată „Exponatul lunii”.

Piesa face parte din patrimoniul istoric muzeistic şi a fost donată instituţiei culturale în anul 1976 de Valeriu Pascu. Fostul căpitan a purtat eșarfa, de culoare galbenă, cu ocazia unui zbor demonstrativ pe care Aurel Vlaicu l-a efectuat în Orăștie în vara anului 1912, la puțin timp după succesul înregistrat la mitingul aviatic de la Aspern (Austria), potrivit dr. Daniel Iancu, cercetător ştiințific III, în cadrul Secției de Istorie și Artă a MCDR Deva.

Valeriu Pascu, unul din personajele centrale ale Marii Uniri din 1918, a făcut Muzeului din Deva o donație consistentă, o parte a acesteia fiind valorificată de către instituția culturală în Anul Centenarului Marii Uniri.

« La marele succes aviatic de la Viena, pe câmpul de la Aspern, lui Aurel Vlaicu i s-au atribuit prin juriu patru premii clasa I și II. Mitingul a avut loc la data de 23-27 iunie 1912. După miting în drum spre București – călătorind cu trenul – eroul nostru s-a oprit la Orăștie, unde la începutul lunei iulie s-a organizat un miting aviatic în prezența a mii și mii de oameni. Startul s-a făcut de pe Dealul Mic, peste drum de cazarma militară de la șoseaua spre Deva. Vlaicu și-a luat sborul cu ușurința unui gândac, parcurgând distanța survolând orașul îndirecția spre satul Binținț, plutind din văzduh peste sat și casa părintească. După aterizare pe Dealul Mic, Vlaicu a fost ovaționat ca un erou scump al neamului. Țărani și orășeni în haine de sărbătoare l-au aclamat la plecarea lui din oraș în drum spre București. Eșarfa galbenă alăturată am purtat-o ca una din culorile noastre naționale, alți demonstranți au purtat eșarfe roșii respectiv albastre”, scria Valeriu Pascu, în documentul „Din amintirile unui participant. Mențiune”, aflat în patrimoniul muzeal din Deva, donat, împreună cu eșarfa pusă acum la dispoziția publicului

Piesa poate fi admirată, la muzeul din Deva, pe tot parcursul lunii iunie, de marți până duminică, între orele 10:00 şi 18:00.