Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, în colaborarea cu Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie ( INCDCP-ICECHIM ) și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București ( USAMVB) au depus, la OSIM, cererea de brevet pentru o invenție realizată cu sprijinul specialiștilor instituției culturale.

Este vorba despre un material de lipire cu proprietăți antimicrobiene pentru restaurarea de artefacte pe suport ceramic aparținând patrimoniului cultural, precum și a metodei de obținere a acesteia. „Prezenta invenție se referă la un material folosit în procesul de restaurare ceramică unde se utilizează numai materiale similare originalelor sau, dacă acest lucru nu este posibil, materiale cu proprietăți fizico-mecanice cât mai apropiate de materialele originale. Respectând regulile și principiile de restaurare și utilizând materiale cu toxicitate scăzută, s-a încercat să se creeze un material adeziv antimicrobian compus dintr-un adeziv polivinilic îmbogățit cu un amestec antimicrobian pentru restaurarea artefactelor de patrimoniu cultural ceramice și a altor materiale silicice”, explică reprezentanții MCDR Deva.

Echipa care a conlucrat pentru sintetizarea acestui produs este formată din specialiști de la ICECHIM – Radu Claudiu Fierascu, Irina Fierascu, Petronela Fotea, USAMVB – Alina –Ruxandra-Eugenia Ortan, MCDR – Ioana Popitiu, Mihaela Beceanu.

La Salonul European de creativitate și inovare,, EUROINVENT 2019 – ediția a XI-a, desfășurat la Iași în perioada 16-18 mai 2019, această invenție a obținut cinci premii.