A fost „cod roșu”, astăzi dimineață, la Penitenciarul Deva, acolo unde angajații au protestat, în număr mare, față de condițiile de muncă, dar și pentru neplata orelor suplimentare.

Protestul s-a desfășurat începând cu ora 08:00, în fața unității de detenție, din localitatea Bârcea Mare, de lângă Deva. „Înarmați” cu fluiere, vuvuzele, dar și pancarte, angajații au strigat sloganuri, printre care „Rușine să vă fie!” sau Demisia!”.

Foto: fssp.ro

Prin această acțiune, ei au dorit să tragă un semnal de alarmă cu privire la condițiile precare de muncă, dar și să susțină revenindicările comune ale Federației Sindicatelor din Sistemul Penitenciar -FSSP și Sindicatul Național al Lucrătorilor din Penitenciare -SNPL.

Angajații cer, printre altele, condiții de muncă mai bune, adoptarea statutului polițistului de penitenciare (eliminarea amendamentelor neconstituționale, nedemocratice și anti-sindicale), publicarea de urgență a ordinului de ministru privind plata orelor suplimentare pentru perioada 2019-2021 (impus prin OUG 114/2018) – similar celorlalte instituții din structura de apărare națională, interzicerea muncii forțate în sistemul penitenciar, unde deținuții sunt plătiți, spre deosebire de personal. Ei spun că s-a ajuns să se facă pază cu deținuții, din cauza lipsei de personal.

La mitingul de protest, angajaților de la Penitenciarul Deva li s-au alăturat și colegi din Penitenciarele Aiud și Codlea.

Angajații din penitenciare spun că vor continua acțiunile de protest, în situația în care revendicările lor nu vor fi luate în calcul.