Mai multe percheziții au avut loc în Deva, precum și în localitățile Ilia și Hărău. Polițiștii au descins la nouă adrese, la locuințele unor tineri bănuiți că au furat din mai multe case aflate în construcție.

Suspecți în acest caz sunt șase tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani. Oamenii legii spun că aceștia vizau case aflate în construcție, din localităţile Hărău şi Certej, şi acţionau pe timp de noapte, profitând de faptul că proprietarii (majoritatea fiindu-le chiar vecini) nu locuiau în incintă. Aceştia intrau prin efracţie în anexele locuinţelor (asigurate cu sisteme precare de închidere) şi sustrăgeau tot ceea ce putea fi uşor de valorificat: scule pentru construcţii, unelte de pescuit, telefoane mobile etc. Cu toate că, vizau, în special, anexele caselor aflate în construcţie, poliţiştii au stabilit faptul că, indivizii au spart și o locuință din Hărău, tot aflată în construcție, însă locuită, fapta petrecându-se la adăpostul întunericului, în timp ce proprietarii imobilului nu erau acasă. „Tinerii au pătruns prin efracție și au sustras un laptop, aparate electrice folosite în construcţii şi unelte de pescuit, cauzând un prejudiciu total în valoare de 5.000 de lei”, a declarat Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara.

În urma perchezițiilor, polițiștii au ridicat mai multe obiecte sustrase, printre care motoferăstraie, mașini de găurit, scule de pescuit, un acumulator auto etc. „Toate aceste bunuri urmează să fie restituite părților vătămate, prejudiciu fiind, astfel, recuperat în proporţie de peste 90 la sută”, a adăugat purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.

Audiați la sediul poliției

Oamenii legii au pus în executare șase mandate de aducere, emise pe numele celor bănuiţi de comiterea infracţiunilor de furt calificat ce fac obiectul cercetărilor. Trei dintre aceştia sunt minori în vârstă de 16 şi 17 ani, iar alți trei majori, în vârstă de 21 şi 30 de ani. Cei șase tineri au fost duși la sediul poliției pentru a da explicații cu privire la acuzațiile ce li se aduc. În urma audierilor, s-a stabilit că, după ce minorii şi tânărul de 21 de ani comiteau infracţiunile de furt calificat, cei doi bărbaţi în vârstă de 30 de ani (ambii cu antecedente penale) au cumpărat bunurile provenite din activitatea infracţională, cu scopul de a le vinde. Planul celor şase nu a fost, însă, dus la îndeplinire, întrucât poliţiştii au stopat activitatea infracţională a acestora şi au reuşit recuperarea aproape integrală a prejudiciului. De asemenea, poliţiştii Secției de Poliție Rurală Șoimuș au luat măsura reținerii pe o perioadă de 24 ore față de cei trei minori, faţă de care Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva a dispus, ulterior, măsura preventivă a controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile.

Ancheta continuă, în acest caz, pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a celor șase hunedoreni.