Proiectul privind realizarea Muzeului Civilizației Dacice la Orăștie, în faza de precontractare

Proiectul, depus de administrația publică locală din municipiul Orăștie, pentru realizarea, cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile, un muzeu al civilizației dacice, precum și reabilitarea străzilor de acces, a ajuns în faza de precontractare. Conducerea municipalității s-a arătat încrezătoare în privința derulării acestui proiect.

Proiectul „Realizarea Muzeului Civilizației Dacice cu reabilitarea și modernizarea străzilor de acces, în municipiul Orăștie” a fost depus în cadrul Programului Operațional Regional (POR) și a trecut toate etapele de evaluare la Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, obținând un punctaj de 66 de puncte, fapt care certifică intrarea în etapa de precontractare.

Potrivit primarului din Orăștie, Ovidiu Laurențiu Bălan, proiectul cuprinde două importante obiective de investiții. În primul rând, este vorba despre realizarea Muzeului Civilizației Dacice, prin reabilitarea și valorificarea clădirii existente, situată pe strada Nicolae Bălcescu, din municipiu, prin schimbarea destinației. Municipalitatea din Orăștie are în plan ca la parterul clădirii să se amenajeze un muzeu de carte și icoane vechi, un spațiu pentru documentare și cercetare pentru Comitetul UNESCO și Consiliul Științific al monumentului Sarmizegetusa Regia, dar și un Centru de informare și promovare turistică. Primul etaj al imobilului va găzdui Muzeul de Etnografie și Artă Populară Orăștie, iar al doilea săli de expunere, de conferinţe şi expoziţii temporare, depozite şi spaţiu carantină, un laborator restaurare obiecte de etnografie, birouri, spaţii pentru pază, un spaţiu pentru vânzare bilete şi suveniruri, garderobă, cameră de oaspeţi etc.

De asemenea, în cadrul aceluiași proiect se dorește și reabilitarea și modernizarea a patru străzi: Nicolae Bălcescu, Nicolae Iorga, Ion Creangă și Cetății. „Lucrările de infrastructură vor cuprinde structura rutieră nouă cu pavele din calupuri de piatră naturală, refacere trotuare cu pavaj din plăci de granit, amenajare de spaţii de odihnă cu mobilier urban, lucrări de scurgere și captare ape pluviale, amenajarea terenului”.

Proiectul are o valoare estimativă de 24,2 milioane de lei (TVA inclus) și a fost depus de Primăria Orăștie, în parteneriat cu Consiliul Județean (CJ) Hunedoara.