Piesă de teatru scrisă la Petroșani se joacă peste hotare. Piesa de teatru ”Herghelia albastră” a lui Valeriu Butulescu va fi pusă în scenă în Bulgaria.

Valeriu Butulescu este un scriitor petroșănean ale cărui piese de teatru sau aforisme sunt jucate, respectiv traduse peste tot în lume. Piesă de referință din dramaturgia românească contemporană, comedia ”Herghelia albastră” a scriitorului Valeriu Butulescu va fi prezentată, pe data de 8 noiembrie, pe scena teatrului APART din Plovdiv, când acest teatru împlineşte vârsta de 33 ani. La fel ca aproape fiecare reprezentație din țară sau de peste hotare, piesa va fi jucată cu autorul în sală.

Piesa a avut premiera absolută în 28 marie 2015, pe scena Teatrului Dramatic „I.D. Sîrbu” din Petroşani. Ea a avut parte reprezentări scenice la Oradea şi Galaţi, apoi la Atena şi Salonic. Piesa a fost tradusă în limba bulgară de Mikola Popov. La Plovdiv, despre piesă va vorbi scriitorul Mihail Veshim, redactorul şef al revistei Stîrşel din Sofia.. Amândoi au intrat în contact cu acest text în 2015, la Shvistov, cu ocazia decernării Premiului „Aleko”.

”Am scris „Herghelia albastră” în urmă cu zece ani. Subiectul e simplu. Un autor dramatic scrie o piesă de teatru. El creează două personaje de mare complexitate sufletească (Bărbatul şi Femeia), pe care nu le mai poate controla. Personajele dezvoltă acţiunea pe cont propriu, independent de voinţa autorului. Autor care ajunge prizonierul personajelor sale. Care, nemulţumite de modul cum au fost concepute de autor, îl vor ucide”, spune dramaturgul Valeriu Butulescu.

„Herghelia albastră” a fost nominalizată la „Cea mai bună piesă românească a anului 2009″, la Gala Premiilor UNITER”, fiind menţionată de Ion Caramitru, pe scena Teatrului Naţional din Iaşi.