Intervenție simulată, astăzi, pe stâncile Dealului Cetății din Deva. Pompierii alpiniști de la ISU Hunedoara au acționat “ca la carte” în cadrul unui exercițiu în care și-au testat capacitatea de reacție. Ei și-au imaginat că o tânără turistă ar fi rămas izolată pe un colț de stâncă.

Scenariul aplicației a constat în salvarea unei turiste izolată pe un colț de stâncă după o escaladă ratată. Alpiniștii pompieri au decis să realizeze aducerea la sol în siguranță a turistei prin coborâre asigurată pe corzi până la locul în care se afla victima. Aici au așezat-o pe tânără pe o targă cu ajutorul căreia au descins, pe corzi, până la baza stâncilor.

„Cadrul în care s-a desfășurat exercițiul a fost unul complex și dificil pentru cei care au participat. Alpiniștii s-au confruntat cu un perete abrupt și stâncos, căderi de pietre și vegatație abundentă pe segmentul final al traseului de evacuare a victimei”, a declarat maiorul Anemona Doda, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

Sursa foto: ISU Hunedoara

Activitatea pompierilor alpiniști din Deva a fost destul de intensă, în ultimii doi ani. Echipa a participat la salvări ale turiștilor izolați pe stânci, dar și la evacuări ale vizitatorilor Dealului Cetății din telecabina blocată, de mai multe ori, în urma penelor de curent.