Gulaș preparat la ceaun, după o rețetă ungurească veche cam de 500 de ani, precum și alte surprize gastronomice, la care se mai adaugă concerte, dansuri medievale și populare, spectacole de teatru, expoziții, prezentări de carte, sunt doar câteva dintre „ingredientele” „Zilelor Maghiare din județul Hunedoara”. Startul manifestărilor se va da, sâmbătă, 22 septembrie, pe platoul de la poalele Cetății din Deva.

În acest an, cea de-a noua ediție a „Zilelor Maghiare din județul Hunedoara” va sta sub semnul anului jubiliar dedicat lui Matei Corvin. În perioada 22-30 septembrie, Zilele Maghiare vor oferi peste 60 de programe în nouă localități hunedorene.

Dorim să promovăm și să prezentăm patrimoniul nostru cultural, tradițiile noastre. Zilele Maghiare din județul Hunedoara au pornit acum 9 ani sub semnul deschiderii și al valorilor comune, nici astăzi nu este altfel. Dorim să împărtășim valorile și tradițiile noastre”, a declarat, astăzi, într-o conferință de presă, directorul Liceului Teoretic ”Téglás Gábor”, Kocsis Atilla, coordonatorul Zilelor Maghiare.

El a spus că evenimentele în aer liber sunt așteptate atât de membrii comunității maghiare, cât și de membrii comunității române, iar organizatorii fac totul pentru ca publicul să se simtă bine. Frumusețea, dar și greutatea organizării Zilelor Maghiare constă în faptul că manifestările se desfășoară în mai multe localități. Programele noastre ajung în toate acele comunități unde trăiesc maghiari și unde există nevoie de evenimente culturale în limba maghiară”, a punctat, la rândul său, deputatul european Iuliu Winkler, președintele UDMR Hunedoara.

Potrivit europarlamentarului hunedorean, în acest an, evenimentele sunt dedicate regelui Matia Corvin. „2018 este anul jubiliar care marchează 575 de ani de la nașterea lui și 560 de ani de la încoronarea sa. Un moment important al anului jubiliar a fost programul Zilelor Maghiare din Cluj. Noi, la Hunedoara, continuăm șirul manifestărilor, onorându-l pe regele Matia Corvin, a cărui activitate este strâns legată de județul nostru”, a mai spus Iuliu Winkler.

Articolul precedentA fost desemnat președintele BEC Hunedoara pentru Referendumul din octombrie
Articolul următorAproape 120 de hunedoreni, angajați pe loc la Bursa locurilor de muncă