Profesorul Francisc Micola, de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva, și-a dedicat peste o jumătate de secol din viață pregătirii elevilor pentru a face performanță în muzică. Astăzi, dascălul a primit unul dintre cele mai valoroase daruri, acum, înainte de a spune „La revedere!” catedrei: aprecierea și recunoștința publică. Acesta a intrat oficial în galeria oamenilor frumoși, fiind premiat simbolic, în centrul municipiului Deva, în cadrul cunoscutei și îndrăgite campanii „Premianții fără premii”.

Devenii au fost invitați, astăzi, în Piața Victoriei din centrul orașului, să cunoască un om care face parte din peisajul cultural al municipiului de peste o jumătate de secol. Fie că vorbim despre activitatea sa didactică din postura de profesor la Liceul „Sigismund Toduță”, fie că avem în vedere prezența sa pe scenele diferitelor festivaluri organizate în județ, Francisc Micola dovedește dragostea sa față de actul artistic și devotamentul pentru pregătirea elevilor în lupta lor de a face performanță în muzică.

Orchestrator, instrumentist chitară și pianist jazz, profesorul Francisc Micola a promovat, în toate manifestările la care a luat parte, interesele școlii în cadrul căreia pregătește tinerele talente. Este absolvent al Conservatorului de muzică „George Dima” – Cluj-Napoca, actualmente profesor la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” – Deva. Activitatea sa la catedră și nu numai se desfășoară de peste 50 de ani (1968-2019). A susținut zeci de concerte pe multe scene cu ocazia diferitelor manifestări cultural-artistice. Este conducător al Formației „Tempo” Deva, înființată în 2005, în componența ei intrând de-a lungul timpului elevi din generații diferite, genurile musicale abordate fiind pop si rap.


Pentru întreaga sa activitate, apreciatul dascăl a fost premiat simbolic de societatea civilă din oraș. Cei prezenți au putut să asiste și la un frumos recital susținut de Formația „Tempo”, compusă din elevi ai Liceului de Arte plastice „Sigismund Toduță” din Deva și coordonată de profesorul Francisc Micola.

Campania „Premianţii fără premii” este un proiect unic în țară care rezistă de aproape șase ani la Deva, prezentând, din 2013 încoace, adevărate comori umane. De la prima ediție și până în momentul de față, sute de oameni valoroși, artiști, inventatori, meșteșugari și alții care au arătat că frumosul și utilul sunt lângă noi, au fost premiați simbolic de societatea civilă din oraș.

Articolul precedentValea Jiului vrea tren de zi pe ruta Petroșani – București
Articolul următorSubvenții pentru angajatorii care încadrează șomeri