Peste 180 de pompieri, salvatori, salvamontişti, jandarmi, pădurari, voluntari cu echipe canine, radio amatori, voluntari cu autoturisme de teren și piloţi IGAv au participat la primele misiuni în teren ale celui mai complex exerciţiu la incendii de pădure organizat, până acum, în România, „ForFirEx 2019”.

 

Sursa foto: ISU Hunedoara

„Scenariul exerciţiului, gândit în condiţii cât mai aproape de cele reale, a presupus operaţiuni complexe de stingere a trei incendii de litieră de pădure și doborâturi ce s-au propagat pe aproximativ 80 de hectare de teren în zona Dosul Odăii, situate în comuna Lunca Cernii de Jos. Misiunile de căutare – salvare au implicat colaborarea echipelor mixte de pompieri, salvamontiști, jandarmi, voluntari ai Asociaţiei CST și off roaderi pentru găsirea a trei turiști rătăciţi în munţii Poiana Ruscă, pentru identificarea, asistarea medicală și transportul la punctul medical avansat a cinci oameni intoxicaţi cu fum și răniţi grav după ce au fost surprinși de propagarea incendiului de pădure”, a declarat maiorul Anemona Doda, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara.

Capacitatea de acordare a ajutorului medical a mai fost testată într-o altă simulare ce a presupus producerea unui accident grav generat de prăbușirea unui copac masiv peste trei bărbaţi la ieșirea din Lunca Cernii. Echipele specializate în descarcerare și prim ajutor au aplicat procedurile specifice asistării unor victime aflate în stare gravă, pentru unul dintre răniţi solicitându-se intervenţia elicopterului IGAv pentru transportul urgent la cel mai apropiat spital.

Rolul exerciţiului naţional „ForFirEx 2019” este de a facilita găsirea unor modalităţi de lucru eficiente și articulate în comun al tuturor actorilor implicaţi în gestionarea incendiilor de pădure și salvarea victimelor din medii ostile.

Articolul precedentUn hunedorean, recent eliberat din pușcărie, a atacat o octogeneră în centrul Aradului
Articolul următorOameni de știință din toată lumea vor veni la Deva. Muzeul din oraș, gazdă a celui de-al XIV-lea congres internațional de tracologie