„ForFirEx 2019”, amplu exerciţiu naţional în Hunedoara şi Caraş-Severin. Se va simula stingerea mai multor focare de incendii de litieră

Un amplu exerciţiu cu numeroase forţe implicate va avea loc, timp de patru zile, în judeţele Hunedoara şi Caraş -Severin. Scopul: testarea procedurilor de intervenţie la incendii de pădure.

Peste 500 de pompieri, silvicultori și angajați ai instituțiilor cu atribuții în gestionarea incendiilor de pădure vor participa, în perioada 23-27 septembrie a.c., la exercițiul național „ForFirEx 2019”, desfășurat în mai multe zone montane din județele Caraș-Severin și Hunedoara (Poiana Mărului și Lunca Cernii).

Exercițiul va debuta în cursul zilei de luni, 23 septembrie. Forţele implicate în exerciţiu îşi vor imagina, înregistrarea mai multor focare de incendii de litieră, izbucnite pe fondul secetei prelungite. Scenariul cuprinde o situație de amploare în care sunt depășite capabilitățile de intervenție disponibile în județele Caraș-Severin și Hunedoara. Pentru gestionarea evenimentului, IGSU dispune suplimentarea la fața locului a resurselor din județele învecinate și constituirea unor puncte de coordonare operațională în zonele afectate.

Situațiile în care vor fi puși salvatorii și autoritățile sunt dintre cele mai complexe, fiind necesară intervenția integrată pentru organizarea intervenției aero-terestre în zone dificile, realizarea dispozitivelor de stingere cu mai multe motopompe care să transporte apa în munte, alimentarea rezervoarelor cu ajutorul elicopterelor, precum și salvarea persoanelor dispărute sau rătăcite în zone greu accesibile. De asemenea, vor fi realizate tabere de suport logistic pentru asigurarea cazării și hrănirii forțelor dislocate în zonă și vor fi simulate acțiuni de evacuare și primire a localnicilor din zonele posibil afectate de incendii.

Pe timpul exercițiului vor fi utilizate autospeciale de stingere de capacitate mărită, ambulanțe SMURD, tabere și spitale mobile, accesorii de descarcerare, decopertare și înlăturare a copacilor ori altor obstacole, elicoptere MAI și MApN, drone, autospeciale și mașini 4×4, câini de căutare-salvare, precum și alte echipamente specializate.

„Acțiunile din teren implică atât testarea răspunsului imediat din partea autorităților din zonele în care au loc incendiile, cât și sprijinul național acordat prin suplimentarea pompierilor și tehnicii de la alte unități IGSU, respectiv angrenarea resurselor terestre și aeriene ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Apelor și Pădurilor, Ministerului Sănătății, Ministerului Transporturilor, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Direcției Silvice, Salvamont, asociațiilor specializate (cercetare aerospațială, 4×4, radioamatori, canine)”, au informat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara.

În perioada 2017-2018, în România, au avut loc peste 200 de incendii de pădure care au afectat aproape 800 de hectare de zone împădurite, fiind necesare acțiuni complexe și cu durată mare pentru limitarea extinderii și stingerii focarelor. Incendiile de pădure sunt caracterizate de propagarea foarte rapidă a flăcărilor și acces dificil, fapt pentru care este necesară reducerea timpului de răspuns printr-o intervenție imediată cu o dislocare mare de resurse umane și materiale.

Concluziile derulării exercițiului „ForFirEx” vor sta la baza actualizării și completării documentelor operative de organizare a intervențiilor la incendii de pădure și vor certifica nevoile operative de dotare cu tehnică și echipamente dedicate a structurilor cu atribuții de acțiune în cazul manifestării acestui tip de risc.

Articolul precedentGreenpeace prezintă raportul pentru o tranziție justă în Hunedoara
Articolul următor„Ziua de Curăţenie Naţională”. Voluntarii s-au mobilizat pentru a aduna gunoaiele din mai multe zone ale judeţului