Locuitorii județului Hunedoara sunt invitați să viziteze o expoziție inedită de artă fotografică și fotografie document, organizată în tunelul „Hăl Mare”, situat pe amplasamentul primei căi ferate miniere de pe teritoriul Transilvaniei.

Prin acest tunel au trecut, spre Marea Adunare Națională de la Alba -Iulia, cei trei deputați cu drept de vot din Ținutul Pădurenilor: Ion Alic Nica din Ghelar, Hențea Gheorghe din Lelese și Lăscuș Ion Cicea din Cerbăl, însoțiți de numeroși pădureni care au mers, pe propria cheltuială, să susțină Unirea. Tot prin același tunel au plecat și pădurenii în Primul Război Mondial, iar o parte dintre ei s-au întors acasă tot pe acolo.

Hunedorenii au acum posibilitatea să viziteze această expoziție, organizată într-un spațiu neconvențional, în subteran, cu ajutorul felinarelor, a lămpilor de mină sau a luminii de la telefoanele mobile. „Șansa de a aniversa 100 de ani de Românie Mare, peste 100 de ani de la punerea în circulație a Căii Ferate Miniere Ardeleană (prima cale ferată minieră de pe teritoriul Transilvaniei), mai mult de 100 de ani de la inagurarea Hidrocentralei de la Cățănaș și a Furnalului de la Govăjdie (primul furnal cu flux continuu din Europa și al doilea din lume) aduc patina istoriei în prezent, dar și suficiente motive, credem noi, să sărbătorim împreună Centenarul”, a declarat Sergiu Tent, președintele Asociației „Alternative Rurale”, organizatorul evenimentului.

Expoziția va fi vernisată pe 8 decembrie, de la ora 11:00, în incinta Furnalului de la Govăjdia. După aceea se va putea vizita expoziția amenajată în tunelul „Hăl Mare”, pe terasamentul Căii Ferate Ardelene, cu accesul de la drumul județean Teliuc-Govăjdie, zona Cățănaș. Altă variantă de acces este la trei kilometri de Castelul Corvinilor din Hunedoara, din strada Zlaști spre Tunelul „Hăl Mare”. Organizatorii anunță că, în zonă vor fi puse și panouri și indicatoare.

Articolul precedentUn nou transport agabaritic va trece și prin județul Hunedoara
Articolul următorAvram Iancu, oaspete de onoare la Cotroceni