Minele Lupeni și Lonea, părți ale Complexului Energetic Hunedoara (CEH), continuă să funcționeze. Polonezii de la GIG au întocmit un raport preliminar în care arată că activitatea de producție nu poate înceta la data de 31 decembrie 2018. Astfel, activitatea de exploatare a cărbunelui continuă la cele două unități miniere, însă tot pe program de închidere.

“Cele două exploatări miniere sunt tot pe programul de închidere, doar că se vor închide într-un timp pe care îl va stabili studiul polonez care va fi terminat în 120 de zile de la contractare. După ce polonezii vor finaliza studiul, vom știi exact etapele, ce metode se pretează pentru închidere”, a declarat Samuel Dioane, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara.

Răspunderea pentru continuarea activității celor două unități miniere este una managerial. Directorul general al CEH, în baza studiului efectuat de INSEMEX și firma poloneză a decis acest lucru.

“Continuarea activității de exploatare este o alegere. Responsabilitatea e a conducerii executive, dar din studiul polonez reieșea clar că trebuie continuată activitatea pentru punerea în siguranță a zăcământului, a locurilor de muncă, a orașelor Petrila și Lupeni. Viața unui om și a unui oraș nu se pune în balanță cu o funcție. Noi ne bazăm pe studiul INSEMEX, pe studiul polonezilor, pe faptul că Comisia Europeană ne-a indicat GIG să ne dea soluție, am mers pe mâna lor și ca atare am notificat Ministerul, am notificat COnsiliul Concurenței care au transmis la Uniunea Europeană faptul că se continuă activitatea”, a mai spus directorul general al CEH.

Este al doilea studiu de acest gen realizat la Complexul Energetic Hunedoara. Primul studiu, cel realizat de INSEMEX arată care sunt riscurile închiderii celor două unități miniere fără epuizarea capcităților de producție deschise. Acum, polonezii vin și susțin același lucru.

 

 

 

Articolul precedentVIDEO: O mașină parcată pe o stradă din Petrila a luat foc
Articolul următorCu mașina pe un drum închis în perioada iernii