Căminul cultural din Lelese, comună aflată în frumosul Ţinutul Pădurenilor, va găzdui, pe data de 4 mai, un eveniment cultural deosebit. Este vorba despre lansarea volumului intitulat „Comuna Lelese. Monografie”, scris de cunoscutul etnolog hunedorean Rusalin Işfănoni.

Evenimentul va avea loc de la ora 17:00, fiind organizat de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Primăria Comunei Lelese.

Volumul, apărut în anul 2018 la Editura Călăuza v.b. din Deva, este structurat pe 13 capitole, consistente și bogate în informații. Monografia face o minuțioasă trecere în revistă a comunei Lelese din toate unghiurile: coordonate geografice și istorice; ocupațiile de bază ale sătenilor; populația comunei; particularități lingvistice; coordonate etnografice; obiceiuri populare; îngrijirea sănătății; biserica și viața religioasă; învățământul; manifestări etnofolclorice contemporane; personalități născute în comună; turismul și, în sfârșit, instituțiile comunale.

Autorul monografiei, etnologul Rusalin Ișfănoni, este bine cunoscut specialiștilor în domeniu și publicului larg. Fiu al acestor locuri, născut în satul Dăbâca, comuna Toplița, în urmă cu 75 de ani, Rusalin Ișfănoni și-a dedicat întreaga viață studierii și popularizării impresionantului tezaur de spiritualitate din satele Ținutului Pădurenilor.

Articolul precedentTeatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroşani are un nou manager interimar, în persoana unui actor
Articolul următorFOTO| „Bucătarul Cetății Deva”: Chef Mircea Toderaș, premiat de primarul Florin Oancea