Cetatea din Deva va fi animată, sâmbătă seară, de un eveniment de amploare pregătit atât pentru localnici, cât și pentru turiștii care vor ajunge în incinta monumentului istoric. Vizitatorii vor putea asista la adevărate „scene de război”, purtate de luptători airsoft pe timp de noapte, între zidurile spectaculoase cetăți medievale. De asemenea, vor putea observa cerul și planetele, cu ajutorul unor telescoape performanente și vor avea prilejul să asiste și la un concert rock. Totul, pentru a marca echinocțiul de toamnă, un eveniment astronomic important.

Mega-evenimentul a fost pus la cale de serviciul care administrează cetatea din Deva, alături de Primăria Municipiului Deva în parteneriat cu Societatea Română pentru Astronomie Culturală din Timișoara, Colegiul Național Decebal Deva și Clubul DAC Deva.

Astfel, sâmbătă, 22 septembrie, între orele 19:00-23:00, în Cetatea Devei vor fi amplasate mai multe telescoape performante cu ajutorul cărora vizitatorii vor putea observa cerul, planetele Jupiter și Saturn cu sateliții lor, dar și satelitul natural al Pământului – Luna. Acțiunea dorește să marcheze și echinocțiul de toamnă, care în anul 2018 are loc pe data de 23 septembrie, la ora 04:54, moment din care ziua scade treptat, iar noaptea devine din ce în ce mai lungă.

Telescoapele vor fi oferite de Societatea Română pentru Astronomie Culturală din Timișoara și de Colegiul Național Decebal din Deva.

Membrii Cercului de Robotică de la Colegiul Național Decebal din Deva și prof. Sorin Stănculescu, precum și specialiștii de la Societatea Română pentru Astronomie Culturală din Timișoara vor susține lecții de astrofizică și astronomie pentru cei fascinați de astre și de această știință.

Camera de artilerie din Cetatea Devei se va transforma timp de câteva ore într-un mic planetariu.

„Război” cu bile fosforescente

Între orele 20:30-21:30, pe Platforma Artilerie Vest din Cetate va avea loc o demonstrație airsoft pe timp de noapte. Membrii Asociației Decebal Airsoft Club din Deva vor aplica tactici de luptă în nocturnă: trasoare, lasere, fumigene. Muniția folosită – bile fosforescente, care se văd noaptea cu ajutorul unui echipament special. Turiștii se vor putea implica și ei în acest mic ,,război”. Echipamentul night-vison (dispozitiv pentru vedere pe timp de noapte) va putea fi folosit de toți cei pasionați de acest sport.

Pentru cei care iubesc muzica rock, trupa Black Light din Deva va susține, între orele 22:30-23:00, pe Platforma Artilerie Vest un recital cu piese din repertoriul propriu, dar și cover-uri după piese consacrate. Organizatorii au pregătit câteva surprize și pentru copii. Utilizarea telescoapelor, participarea la demonstrațiile de airsoft și la concertul de muzică rock din Cetatea Devei sunt gratuite. Telecabina care facilitează accesul în Cetatea Devei va funcționa până la ora 23:00. Dacă condițiile meteo nu vor fi favorabile, evenimentul va fi reprogramat.

Articolul precedentFOTO. Cutremur la Vulcan
Articolul următor„Ziua Recoltei” nu se mai ține pe amplasamentul vechiului târg de la Cristur. Eveniment „mutat” în Deva