Palatul Magna Curia din Deva va găzdui, în perioada 25 -26 octombrie, Simpozionul Științific Național „Micia Rediviva”. Evenimentul se află la prima ediție, iar în cadrul acestuia vor fi prezentate în jur de 20 de lucrări științifice, susținute de cercetători de la principalele muzee din ţară.

Micia Rediviva se dorește a fi un bun prilej pentru aducerea în atenția specialiștilor, dar și a publicului larg, a unui important sit arheologic situat în comuna Vețel, din județul Hunedoara.

Micia a reprezentat unul dintre cele mai însemnate centre ale Daciei Romane, ansamblul locuirii de aici compunându-se dintr-o fortificație patrulateră construită încă din timpul lui Traian, alături de care s-a dezvoltat, pe parcursul secolelor II și III d. Chr, o așezare civilă înfloritore. Ca urmare a poziției geo-strategice și comerciale importante, dar și datorită resurselor minerale și petrografice aflate în apropiere, Micia a prosperat, comunitatea de aici devenind din ce în ce mai numeroasă, activitățile acestor oameni lăsând urme arheologice pe o suprafață de mai multe zeci de hectare”, menționează arheolog dr. Marius Barbu, coordonatorul simpozionului.

Articolul precedent“Ziua Porților Deschise” la Tribunalul Hunedoara și Judecătoria Deva
Articolul următorFOTO| Jandarmii hunedoreni au ajutat la capturarea unui urs în Apuseni