Aleșii locali ai municipiului Deva s-au întrunit, astăzi, în a treia zi de Crăciun, în ședință extraordinară de Consiliu Local (CL). Două proiecte de hotărâri au fost supuse atenție și votului membrilor legislativului local, unul dintre acestea vizând delegarea gestiunii serviciului de salubrizare, iar celălalt aprobarea nomenclatorului stradal reactualizat al municipiului.

De asemenea, pe ordinea de zi a mai fost introdus un punct suplimentar care a făcut referire la rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul financiar 2018 al societății de transport public local Deva.

Subiectul cel mai dezbătut a fost delegarea gestiunii serviciului de salubrizare noului operator care va acționa, de mâine, 28 decembrie, pe raza municipiului Deva.

Ioan David: „Necazul este că nu ai pe cine să tragi la răspundere!”

Consilierul local Ioan David (PSRO) a luat cuvântul. „În dispozitivul hotărârii și în expunerea de motive se întâlnesc foarte des cuvintele colectare separată. Întrebarea mea este, am și pus-o și am primit un răspuns nesatisfăcător, cine va sorta gunoiul, cetățenii, societatea care îl colectează? (…) Eu mă mai întreb cât va fi tariful în situația în care noi, cetățenii municipiului Deva, vom face sortarea, iar societatea respectivă va face transportul și prelucrarea? În aceste condiții, dacă eu fac sortare și prelucrare, nu este normal ca tariful să scadă? Este o întrebare la care nu știu cine ar putea să îmi răspundă. A, că va fi, știu eu, o perioadă de tranziție, cum e România de 29 de ani, ca să vedem că peste o lună, că peste două, că peste trei… Vorbesc în numele cetățenilor și al meu personal… Se pune problema dacă eu sortez sticla, metalele, hârtia și resturile menajere, în cel puțin trei sau patru categorii de pubele, ce mai face operatorul ăsta? Le transportă, le prelucrează și eu plătesc mai mult decât până acum? La această întrebare doresc un răspuns”, a spus alesul local.

La rândul său, Adrian David, fost președinte al CJ Hunedoara, actualmente consilier în cadrul aparatului de specialitate al primarului Deva, a precizat, că „această întrebare trebuie adresată, în primul rând, forului care gestionează deșeurile”. „Acesta este obiectul modificării hotărârii de CL, că se deleagă serviciul de colectare, transport și de prelucrare a celor patru fracții de deșeuri produse de consumatorii casnici către un operator regional. Contractul de delegare este încheiat între ADI-Asociația de Dezvoltare Intercomunitară și operatorul Brai -Căta, o asociere de doi operatori de deșeuri. Tariful aprobat, și care rămâne neschimbat în urma modificării de astăzi, cuprinde o parte de selectare, colectare selectivă, de transfer a deșeurilor înspre stația de sortare de la Bârcea Mare și depozitare. Practic, tariful aplicat de această firmă, care a câștigat licitația, este în situația în care se colectează selectiv. Sunt patru tipuri de pubele care vor fi puse la dispoziția cetățenilor. Dacă se respectă sau nu sortarea, acest lucru va fi verificat în stația de la Bârcea Mare și este posibil, într-adevăr, ca acest tarif să scadă dacă populația respectă cele patru fracții, dar acest lucru se poate verifica periodic, lunar, trimestrial, în funcție de rigorile contractului de delegare. Repet, contractul de delegare nu este încheiat între Primăria Municipiului Deva și operator, ci între ADI și acesta”, a precizat Adrian David.

„Necazul este că nu ai pe cine să tragi la răspundere în situația în care tariful se mărește sau apar anumite chestiuni care duc la nemulțumirea celor care produc acest gunoi, ce poți să faci? Să te duci să te plângi la ADI”, a intervenit consilierul local Ioan David. (…) Încă o dată, eu sortez gunoiul, ei îl cară și fac ce fac cu el, iar eu plătesc poate mai mult sau poate mai puțin. Păi, din moment ce eu fac munca acestui operator, sortarea care este cea mai grea chestiune, ce rol mai are ADI, pe de o parte? În sfârșit… (…) Până la urmă, dacă se vor vedea anumite aspecte negative nu ai pe cine să tragi la răspundere”, a continuat Ioan David.

Adrian David: “Nu îi vom slăbi din ochi”

Adrian David a precizat că noul operator de salubritate care va acționa și pe raza municipiului Deva va avea obligația, conform contractului, să curețe și zonele din jurul pubelelor. Este scrisă în caietul de sarcini această obligație, iar noi, cei din aparatul de specialitate a primăriei, vom monitoriza cu foarte mare rigurozitate ca aceste prevederi să fie respectate la sânge. Avem și exemple negative în județ cu aceste firme, au pornit în zona Brad cu stângul, dar, se pare că, între timp s-au rezolvat aceste probleme. Deci, nu îi vom slăbi din ochi. Ne dorim ca serviciul să crească din punct de vedere calitativ”, a mai spus acesta.

De mâine, 28 decembrie 2018, asocierea Brai-Căta se va ocupa de colectarea gunoiului menajer de pe raza municipiului Deva. Cetățenii orașului vor plăti lunar, pentru acest serviciu, un tarif mai scump, cu aproximativ 2 lei de persoană mai mult decât până acum. 

Pe aceeași temă:

Deva: Un nou operator de salubritate, tarif mai scump

Articolul precedentProgram special cu publicul la Starea Civilă Deva
Articolul următorFOTO| Ceremonie militară la IJJ Hunedoara. Distincții onorifice acordate unor jandarmi