Declarativ Guvernul sprijină Valea Jiului. Comisia Europeană își arată, încă o dată, deschiderea pentru a sprijini Valea Jiului în ceea ce privește reconversia. Oficialii europeni susțin că se pot depune proiecte din zonă pentru a reforma sectorul energetic, dar și pentru a facilita tranziția spre alte activități.

“Comisia este pe deplin hotărâtă să sprijine România în eforturile sale de reformare a sectorului energetic, abordând în acelaşi timp consecinţele socioeconomice ale tranziţiei energetice. Iniţiativa pentru regiunile carbonifere aflate în tranziţie, lansată în decembrie 2017 în cadrul pachetului „ Energie curată pentru toţi europenii”, este concepută pentru a facilita o tranziţie echitabilă în regiunile carbonifere ale UE”, arată Comisia Europeană.

Ce a făcut statul român? S-a făcut că lucrează intens. Au avut loc două întâlniri în Valea Jiului în cadrul cărora au fost abordate aceste subiecte și cam atât. Autoritățile locale au prezentat proiecte, unele realiste, iar altele fanteziste. La nivel declarativ, oficialii Guvernului menționează se acordă o atenție sporită Văii Jiului.

“Vă informăm că la nivelul Comisiei Europene este promovată o nouă inițiativă “Platform on Coal Regions in Transition”, scopul fiind de a sprijini regiunile care desfășoară activități miniere, să dezvolte și să pună în aplicare proiecte care au potențialul de a stimula o transformare socială, economică și tehnologică. În prezent, Comisia Europeană încearcă să identifice statele membre pilot care ar putea beneficia de asistență tehnică în procesul de tranziție energetică prin facilitarea unei mai bune utilizări a fondurilor și instrumentelor financiare actuale. România și-a exprimat edja intenția de a adera la această platformă și de a beneficia de asistență tehnică, urmând să aibă loc o reuniune pe această temă între reprezentanții României și ai Comisiei Europene, în a doua parte a lunii martie a anului curent. În prezent nu există posibilitatea acordării de fonduri noi/suplimentare pentru această inițiativă”, notează un document semnat de reprezentanții Secretariatului Genreal al Guvernului.

 De altfel, răspunsul oficialilor guvernului este oferit cu foarte mare întârziere. Doar nouă luni au trecut de la momentul în care senatorul PNL, Carmen Hărău a depus întrebarea adresată Vioricăi Dăncilă cu privire la regiunile miniere aflate în tranziție.

 

 

Articolul precedent„La izvoarele limbii române în anul Centenarului”, acțiune culturală la muzeul din Brad
Articolul următorUn autobuz local circulă, de astăzi, și prin Cartierul Grigorescu din Deva