Guvernul intenționează să șteargă datoriile Complexului Energetic Hunedoara (CEH). Se are în vedere o amnistie fiscală, iar părțile “curate” ale societății să fie incluse într-o nouă entitate econimică.

”Vor fi câteva discuții la Guvern, va fi și un act normativ – sperăm noi ca, dacă nu săptămâna aceasta, miercuri, maxim săptămâna viitoare în ședința de Guvern – o ordonanță de urgență astfel încât să fie găsită cea mai bună soluție economică. Urmează ca Guvernul să dea și o amnistie fiscală, plecând și de la nevoia pe care combinatul de la Hunedoara o are și nu numai. Sunt mai  multe discuții, astfel încât lucrurile să fie exact cum își doresc cei din Valea Jiului”, a declarat la Lupeni, Eugen Teodorovici, ministrul de Finanțe.

Potrivit oficialilor din Ministerul Energiei, inclusiv Comisia Europeană a solicitat extragerea activelor viabile ale Complexului Energetic Hunedoara.

”Este o cerință a Guvernului. Procesul de recuperare a ajutorului de stat ilegal de către Comisia Europeană a dat ca derogare – CE a fost de acord –  să extragem activele viabile. Am finalizat ordonanța de urgență și săptămâna viitoare, adică începând de mâine, îi dau drumul în avizare către ministere”, a declarat Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Potrivit ultimelor date de la finalul lunii martie, Complexul Energetic Hunedoara a raportat o pierdere curentă de circa un miliard de lei, iar pierderea reportată este de peste 3,6 miliarde de lei. În plus, datoriile la bugetul consolidat al statului sunt de peste 1,8 miliarde de lei, în timp ce amenzile pentru certificatele de emisii de CO2 neachiziționate și nedepuse la termen au ajuns la peste 2,3 miliarde de lei. La acestea se adaugă și amenzile pentru certificatele verzi neachiziționate în valoare de 27,3 milioane de lei la acea dată.

 

Articolul precedentPremiați cu un bolovan
Articolul următorLa trântă cu oamenii legii. Polițiști și un jandarm, atacați de câțiva petrecăreți, supărați că le-au stricat cheful