Mii de deveni cu datorii la bugetul local ar putea fi scutiţi de la plata penalităţilor aferente taxelor şi impozitelor datorate, dacă îşi achită, până la mijlocul lunii decembrie a anului în curs, restanţele. Primarul Devei, Florin Oancea a explicat cum se acordă aceste facilități fiscale.

„Am inițiat un proiect de hotărâre – aprobat de consilierii locali în ședința extraordinară din 18 septembrie – care prevede anularea, în anumite condiții, a accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale datorate bugetului local, restante la data de 31 decembrie 2018. De facilitățile fiscale acordate conform Hotărârii Consiliului Local nr. 299/18 septembrie 2019 pot beneficia toți contribuabilii persoane fizice și juridice din municipiul Deva. Accesoriile aferente obligațiilor bugetare principale restante la 31 decembrie 2018 se anulează dacă sunt îndeplinite următoarele condiții: debitorii își achită, până la 15 decembrie 2019, toate obligațiile bugetare principale, inclusiv amenzi, restante la 31 decembrie 2018; debitorii își achită, până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor, toate obligațiile bugetare principale și accesoriile cu termene de plată în perioada 1 ianuarie 2019 – 15 decembrie 2019; debitorii depun toate declarațiile fiscale până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor; debitorii depun cererea de anulare a accesoriilor până la 15 decembrie 2019”, a declarat Florin Oancea, primarul municipiului Deva.

Pentru a beneficia de facilitățile fiscale acordate, devenii trebuie să se prezinte la Direcția Impozite și Taxe Locale Deva și solicite o ”Cerere de anulare a accesoriilor”. Inspectorul fiscal va elibera un ”Sumar notă de plată” în care sunt evidențiate obligațiile bugetare ce trebuie achitate pentru a beneficia de facilitățile fiscale. După efectuarea plății sumelor regăsite în „Sumar notă de plată”, solicitantul va depune ”Cererea de anulare a accesoriilor” completată. Inspectorul fiscal verifică plata în baza de date și emite o ”Decizie de anulare a accesoriilor”.

Acordarea de facilități fiscale, conform HCL nr. 299/2019, are ca scop stimularea conformării voluntare a contribuabililor deveni la plata obligațiilor bugetare, maximizarea încasărilor bugetare și diminuarea arieratelor la bugetul local.

În Deva, sunt peste 300 de societăţi comerciale şi aproximativ 3.000 de persoane fizice care au restanţe la Serviciul de Impozite şi Taxe Locale.

Articolul precedentGara din Petroșani va avea cameră pentru mamă și copil
Articolul următorAccident cu victime produs de un șofer băut