Călin Mitică este unul dintre cei mai bogaţi români, cu o avere estimată în 2013 la 22 de milioane de euro. Omul de afaceri este proprietarul Transferoviar Grup, una dintre cele mai mari firme de transport călători şi marfă pe calea ferată. Compania sa a vrut să cumpere CFR Marfă, dar privatizarea a eşuat. Totodată, în perioada în care dorea să devină stăpân deplin pe căile ferate române, el era acuzat de organele de cercetare că a pus pe butuci CFR printr-un grup infracțional organizat, obținând contracte la sume supraevaluate.

Călin Mitică a fost anchetat de DNA pentru dare de mită, spălare de bani, instigare la abuz în serviciu, toate în formă continuată. El a stat, în 2014, 29 de zile în arest la domiciliu.

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că, în perioada ianuarie 2013 – iunie 2014, Călin Mitică i-a oferit mită 400 de mii de lei lui Alexandru Gavriş, șef Serviciu Automotoare și, ulterior, director de tracțiune în cadrul Societății Naţionale de Transport Feroviar de Călători a CFR. Acesta din urmă trebuia să sprijine interesele de afaceri ale Remarul Cluj Napoca. Concret, Călin Mitică dorea să obțină contracte de servicii pentru revizie la trenurile de tip „Săgeata Albastră”, în valoare de 221 de milioane de lei. Adică mai mult de 45 de milioane de euro.

În grupul infracțional vizat de DNA au fost implicați mai mulți șefi din CFR și au fost analizate mai multe contracte păguboase pentru stat, nu doar cel menționat. Procurorii au formulat acuzaţii şi pe numele altor directori.

Anul trecut, afaceristul Călin Mitică și directorul Transferoviar Grup, Kinga Mădărașan, dar și fostul director al Remarul 16 Februarie Adrian Ștefan au petrecut 24 de ore în arest. Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că aceștia sunt acuzați că s-au constituit într-un grup infracțional organizat, urmărind să corupă funcționari publici cu funcții de conducere în CFR pentru a obține contracte pentru cele două firme pe care le controla Mitică. Dosarul a rămas la Tribunalul Cluj.

Totodată, pe lângă contractele pe sume umflate, Călin Mitică ar fi pus și viețile călătorilor în pericol doar ca să se îmbogățească. În 2013, la Parchetul de pe lângă Tribunalul municipiului București, CFR a depus o plângere împotriva companiei controlate de Mitică, în care se arată că în pereții și podeaua a 34 de vagoane achiziționate de la Remarul se găsește azbest, substanță cancerigenă interzisă în România și în toată Uniunea Europeană.

O mențiune a directorului CFR de atunci, Valentin Dorobanțu, a trezit suspiciuni legate de situația azbestului din vagoane. Experții Corpului de Control al Guvernului au început o investigație la CFR Călători fără știrea premierului Victor Ponta. Declarația vine în contextul în care președintele României de la acea vreme, Traian Băsescu, susținea că între Ponta și Gruia Stoica, presupusul văr al lui Călin Mitică, există o relație foarte apropiată. Întrebat, ulterior, dacă își amintește de vreo anchetă în acest sens, Ponta a declarat că nu.

Un al doilea semnal de alarmă legat de felul în care omul de afaceri s-a jucat cu viața călătorilor vine din datele unei licitații pentru repararea trenurilor Săgeata Albastră. Compania lui Mitică a anunțat că piesele pe care le va folosi la reparații au prețuri de 17 ori mai mici decât prețul de listă al unicilor producători ai pieselor respective.

Despre Mitică, ziarul Cotidianul a mai scris că a fost susținut din umbră și de oameni importanți din serviciile secrete, dar și de Vasile Blaga și Emil Boc.

Fostul ministru de Interne Vasile Blaga a fost în atenția presei și atunci când şi-a sărbătorit onomastica la Poiana Braşov, în 2018, la hotelul de lux Edelweiss deţinut chiar de Călin Mitică. Hotelul de 4 stele a fost închis pentru petrecerea lui Blaga, potrivit Evenimentul Zilei, publicație care a prezentat imagini de la acel eveniment.

Cert este că la această petrecere au participat nume grele, inclusiv fostul șef al Poliției Române Liviu Popa. 

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentTermocentrala Mintia, oprită joi noapte din lipsă de cărbune. Mii de apartamente din Deva au rămas fără căldură
Articolul următorMarş de solidaritate spontan cu minerii autoblocaţi în subteran la Lupeni