Consiliul județean Hunedoara va plăti începând cu data de 1 decembrie o cotizație de 5 lei pentru fecare locuitori al județului către Asociația Salvital, care gestionează funcționarea Servciului medical de urgență SMURD în județul Hunedoara. Decizia a fost adoptată în plenul ședinței CJH din 28 noiembrie 2018 la solicitarea Asociației Salvital Hunedoara.

Măsura a stârnit, însă controverse în rândul consilierilor județeni care consideră decizia una discriminatorie. Măsura, care a duce o creștere a cotizației CJH către Salvital de la 3 lei/locuitori la 5 lei/locuitor este considerată necesară ca urmare a creșterii costurilor de operare a SMURD în județul Hunedoara, a deciziei de retragere din această asociație a unor UAT-uri, dar și a creșterii numărului intervențiilor pe care le efectuează aceste echipaje. În raportul prezentat în plenul CJH se arată, de exemplu, că numai în anul 2017, intervențiile SMURD în cele mai importante localități din județ, afiliate acestei asociații, arată în felul următor: Deva-793, Hunedoara-1455, Simeria-925,m Ilia-678, Brad-670, Petroșani-1097, Petrila-882 și Vulcan-1097.

În prezent, Asociația Salvital SMURD asigură personalul paramedical pentru funcționarea unui număr de opt echipaje SMURD, dintre care cinci echipaje funcționează în locațiile ISU Hunedoara în Deva, Hunedoara, Brad, Ilia și Petroșani, iar trei echipaje în cadrul serviciilor voluntare pentru situații de urgență ale autorităților locale din Vulcan, Petrila și Simeria. Județul Hunedoara a fost printre primele județe din țară unde au fost înființate echipaje de prim ajutor calificat. Încă de la începutul anului au existat probleme cu contribuțiile către asociația Salvital, atunci când mai multe primării fie au decis să se retragă, fie au alocat mai puțini bani.

 

 

Articolul precedentRevelion de poveste, la Lupeni
Articolul următorPetroșănenii vor plăti mai mult la taxe și impozite